Deze dieren uit 2015 zullen we niet meer vergeten

Deze dieren uit 2015 zullen we niet meer vergeten

Diesel, de politiehond die omkwam bij de razzia in Saint-Denis Foto: *

De dierenwereld heeft het zwaar te verduren gekregen in 2015. Frankrijk verloor haar trouwe speurhond Diesel, de Antwerpse Zoo moest afscheid nemen van haar laatste Siberische tijgers en Planckendael rouwde om het overleden olifantje baby Q. Maar gelukkig was niet alles kommer en kwel. Een overzicht:

Politiehond Diesel 

Het afgelopen jaar kreeg de wereld heel wat terreur over zich heen. Terreur die op 18 november ook het leven eiste van de zeven jaar oude Mechelse herder Diesel.

Na de aanslagen in Parijs maakte de speurhond deel uit van een antiterreuractie in Saint-Denis. Diesel werd doodgeschoten toen hij als eerste het appartement van de terroristen binnenging. Het verlies van de hond viel zijn baas, een politieofficier, heel zwaar. "Ik hoopte zo dat hij weer uit het appartement zou komen, maar hij kwam niet terug", zei de man toen in de Britse krant Daily Mail. 

Na het overlijden van Diesel kwamen vanuit de hele wereld steunbetuigingen. Baasjes van honden postten foto's op Facebook, Instagram en Twitter met daarbij de hashtags #JeSuisDiesel en #JeSuisChien. 

Begin december kreeg Frankrijk een nieuwe puppy van Rusland. Het hondje Dobrynya wordt sindsdien opgeleid om een waardige opvolger te worden voor Diesel. 

Politiehond Diesel en opvolger Dobrynya

Baby Q

22 april 2015. Heuglijk nieuws uit het Mechelse dierenpark Planckendael: olifant May Tagu was mama geworden van baby Q. De vreugde maakte echter heel snel plaats voor verdriet. 

De onervaren moeder was niet in staat om haar baby te zogen. Baby Q verloor snel gewicht en raakte besmet met geelzucht. De verzorgers van Planckendael gingen daarom op zoek naar internationale hulp, maar niets kon het olifantje redden. Amper een maand na de geboorte werd het dier geëuthanaseerd. "We wilden baby Q niet langer laten lijden. Dit was de enige juiste beslissing", zei hoofdverzorger Ben Van Dyck toen. 

Niet veel later, op 16 juni, mocht de olifantentempel van Planckendael een nieuwe olifantje verwelkomen. Het diertje kreeg de naam Qiyo mee. Ook in het dierenpark Pairi Daiza werd een babyolifantje geboren in 2015. Zij werd Nang Faa genoemd. 

Baby Q overleed amper een maand na de geboorte. (Foto: Planckendael)

Laatste Siberische tijger

Ook de Antwerpse Zoo bleef het afgelopen jaar niet gespaard van slecht nieuws. Midden juli overleed de zestienjarige Siberische tijger Kharlan. "De dokter liet hem zachtjes inslapen. Hij ging snel achteruit, werd futloos en graatmager. Hij bereikt de leeftijd van zestien jaar. Een mooie leeftijd voor een grote kat van dat kaliber. We zullen hem missen", schreef de Zoo toen op haar Facebookpagina. 

Iets meer dan een maand later volgde een tweede grote klap. Ook de zeventienjarige Siberische tijger Yessie stierf. Zij was de laatste Siberische tijger in de Zoo van Antwerpen. Na haar overlijden kwam het tijgerperk leeg te staan. 

Na het overlijden van Yessie en Kharlan kwam het tijgerperk van de Antwerpse Zoo leeg te staan. (Foto: Zoo Antwerpen)

Witte neushoorns 

Nog meer slecht nieuws, want in 2015 kreeg ook de neushoornpopulatie enkele zware klappen. Eind juli overleed de 31-jarige noordelijke witte neushoorn Naribé in de zoo van Tsjechië. Vier maanden later liet ook de 41-jarige noordelijke witte neushoorn Nola het leven. Daardoor zijn er over de hele wereld slechts drie gekende noordelijke witte neushoorns over. 

Omdat de soort op de rand van uitsterven staat, worden de dieren goed beschermd. Zo wordt neushoorn Sudan, het enige mannelijke exemplaar dat nog in leven is, dag en nacht bewaakt door zwaarbewapende rangers in Kenia. Zijn hoorn werd uit voorzorg al verwijderd en het reservaat zet zelfs drones in. In hetzelfde reservaat wonen nog twee vrouwtjes: Fatu en Najin.

Neushoorn Naribé. (Foto: AP)

Leeuw Cecil 

In juli 2015 kwam een groot schandaal uit Zimbabwe aan het licht. In Hwange National Park werd leeuw Cecil, de populairste en meest gefotografeerde leeuw van het land, doodgeschoten. 

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer bleek de schuldige. Naar verluidt betaalde hij 50.000 dollar om de dertien jaar oude leeuw te doden. Palmer werd al snel de meest gehate man ter wereld. Zijn website werd gevuld met haatberichten, klanten annuleerden massaal hun afspraken en dierenrechtenactivisten protesteerden voor de deur van zijn praktijk. Twitter werd overspoeld met de hashtag #CecilTheLion. 

Leeuw Cecil. (Foto: Reuters)

Uitgemergelde ijsbeer 

In september 2015 zorgde een foto van een erg magere en futloze ijsbeer voor commotie. Het beeld van de Noorse fotografe Kerstin Langenberger ontpopte zich snel tot "het bewijs dat de klimaatopwarming ijsberen op een gruwelijke manier uitroeit". 

Dat de beer op de foto niet in goede gezondheid verkeert, is duidelijk. Maar of dat effectief het gevolg is van de klimaatopwarming, wordt in twijfel getrokken. "Het is duidelijk dat het dier evengoed oud of ziek kan zijn", zei professor Ian Stirling van de universiteit van Alberta toen. "Deze foto toont niet aan dat er een gebrek aan voedsel is in de leefomgeving, maar dat het dier niet meer in staat is om te jagen." 

(Foto: Kerstin Langenberger/Facebook)

Vinvis Leo 

Op zee liep het begin november mis toen het schip 'Premium Do Brasil' een vinvis aanvoer en meesleurde naar de haven van Gent. Het 11,5 meter lange en 25 ton zware dier overleefde het incident niet. 

Nadien kreeg de vinvis de naam Leo, afkomstig van de Heilige Leo de Grote. Zijn ruggengraat en schedel zullen tentoongesteld worden in een museum. 

(Foto: fvv)

Orkashows 

Na alle ellende, tijd voor wat goed nieuws. In 2015 kondigde SeaWorld San Diego aan dat de wereldbekende orkashows stopgezet zullen worden. 

Door de documentaire 'Blackfish' (2013) kwam de slechte levenskwaliteit van de dieren aan het licht. De orka's leefden in erbarmelijke omstandigheden, veel van de dieren waren depressief met als gevolg dat ze agressief werden naar hun trainers. 

Vanaf 2016 begint SeaWorld San Diego met het uitfaseren van hun orkashows. Eerder werd al beslist dat de orka's zich niet langer in gevangenschap mochten voortplanten. 

(Foto: Reuters)

Katten van Brussel

Het afgelopen jaar was er in ons land ook plaats voor wat (dieren)humor. Op 22 november vroeg de politie om op sociale media niks te posten over hun antiterreuracties in Brussel opdat de verdachten niet zouden weten waar de acties precies plaatsvonden. 

Als gevolg kreeg de hashtag #BrusselsLockdown een heel andere functie. De Belgen postten massaal foto's van hun kat om de terroristen een peer te stoven. Onze humor is de buitenlandse media toen niet ontgaan.

Zebra's van Vilvoorde 

Op 17 april hadden de politie en brandweer van Vilvoorde hun handen vol met zeven ontsnapte zebra's. Vier van de dieren konden snel gevangen worden, maar de andere drie maakten een stadswandeling van ruim tien kilometer doorheen Brussel en het centrum van Vilvoorde. 

De dieren waren ontsnapt uit de ranch St. Ann, maar het stadsbestuur van Vilvoorde besliste om de eigenaar niet te laten opdraaien voor de kosten. Op sociale media werd er uiteraard wel gretig gelachen met het incident. 

De zebra's maakten een wandelingetje van een tiental kilometer. (Foto: ddl)

Nederlandse wolf 

Onze noorderburen waren het afgelopen jaar in de ban van een wolf. Het dier trok in maart door Drenthe naar Groningen, en dook geregeld in het straatbeeld op. 

De provincie Groningen wilde het dier verdoven en verplaatsen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. Het dier trok zelf terug naar zijn thuisland Duitsland. Helaas werd de wolf er in juli doodgereden. 

 

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'doubleClick': { 'plugin': true, 'adTagUrl': prerollUrl }, 'vast': { 'plugin': true, 'postrollUrl': prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'loadAdsOnPlay': true }, 'adsOnReplay': true, 'metadataProfileId': 3063771, 'requiredMetadataFields': true }, 'cache_st': '1406844806', 'entry_id': '1_8r9tupwq' }); kWidget.addReadyCallback( function(playerId){ var kdp = document.getElementById(playerId); var dataentry = '1_8r9tupwq'; var IDENTIFIER = 'nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7'; var movieTime = ''; var customPackage = [ {name: '_SCT ', value: 'news'}, {name: 'se', value: 'nw'}, {name: 'ct', value: 'vod'}, {name: 'st', value: 'vid.wex.frag.vod.free'}, {name: 'tv', value: 'news'} ]; kdp.kBind( 'metadataReceived', function (){ var location; var customDataList = kdp.evaluate('{mediaProxy.entryMetadata}'); var VSOdivs = document.getElementsByClassName('video-source-origin'); if (VSOdivs.length > 0) { for(var o = VSOdivs.length; o >= VSOdivs.length; o--) { var SOD = VSOdivs[o-1]; if(SOD){ SOD.parentNode.removeChild(SOD); } } } if(customDataList && customDataList.Source) { var val = customDataList.Source; switch (val) { case 'ATV': location = 'atv'; break; case 'TVL': location = 'tvl'; break; case 'TVO': location = 'tvoost'; break; } if(location) { var locURL = 'www.' + location + '.be'; var videoSourceOrigin = document.createElement('div'); var figure = kdp.parentNode; videoSourceOrigin.className = 'video-source-origin'; videoSourceOrigin.innerHTML = 'Bekijk meer video\'s van ' + val + ' op ' + locURL + ''; figure.parentNode.insertBefore(videoSourceOrigin, figure.nextSibling); } } }); kdp.kBind('playerUpdatePlayhead', function(data, id){ movieTime = Math.round(data); }); kdp.kBind('changeMedia', function(data, id){ var totalTime = kdp.evaluate('{mediaProxy.entry.duration}'); if (dataentry != data.entryId) gemiusStream.closeStream('21813201', dataentry, movieTime); dataentry = data.entryId; gemiusStream.newStream('21813201', dataentry, totalTime, customPackage, [], IDENTIFIER); }); function MHGemiusStream (action) { gemiusStream.event('21813201', dataentry, movieTime, action); } kdp.kBind('playerPlayed', function(data, id){ MHGemiusStream('playing'); }); kdp.kBind('playerPaused', function(data, id){ MHGemiusStream('paused'); }); kdp.kBind('doStop', function(data, id){ MHGemiusStream('stopped'); }); kdp.kBind('playerSeekStart', function(data, id){ MHGemiusStream('seekingStarted'); }); kdp.kBind('playerPlayEnd', function(data, id){ MHGemiusStream('complete'); }); kdp.kBind('bufferStartEvent', function(data, id){ MHGemiusStream('buffering'); }); });

Jinx, 'De Slimste Kat van België'

Het kattenvoedingsmerk Felix is in 2015 op zoek gegaan naar 'De Slimste Kat van België'. Aan de hand van 'katselfies' moesten baasjes duidelijk maken waarom hun huisdier verdiende te winnen.

Jinx, een rosse kater uit Halle, werd uiteindelijk gekozen uit meer dan 5.000 inzendingen. Jinx werd volgens de jury 'De Slimste Kat van België" door "zijn speelsheid, intelligentie, sociaal karakter, zin voor ontdekking en zijn kunst om mensen te verleiden". 

Jinx draagt een jaar lang de titel van 'De Slimste Kat van België'. (Foto: idh)

Grumpy Dog 

Het jaar sluiten we af met een nieuwe ster op sociale media: Grumpy Dog. Het hondje, dat eigenlijk Earl heet, is een kruising tussen een beagle en een mopshond. 

Baasjes Derek en Christie hebben voor hun hond een eigen profiel gemaakt op Facebook en Instagram. Daarmee tonen ze dat Grumpy Cat niet het enige dier is met een chagrijnige snoet. 

Corrigeer