Kerstverlichting zet woning in lichterlaaie: “Rookmelder heeft ons gered”

Foto: ’s Brandweer Overijse

Overijse -

Een bejaard koppel uit Overijse is mogelijk aan de dood ontsnapt nadat brand was uitgebroken in hun woning. “Het loeiende geluid van de rookmelder heeft ons gewekt”, zegt bewoonster Martha. Het vuur is wellicht veroorzaak door een kortsluiting in de kerstverlichting.

Herbert en Martha, een gepensioneerd koppel uit de Topaaslaan in Overijse, werden vrijdagochtend vroeg gewekt door de sirene van de rookmelder. “De trappenhal hing al vol rook. Toen we de trap naar beneden namen, merkten we op dat er een brand woedde in onze woonkamer. Een deel van het pleisterwerk van het plafond was reeds naar beneden gekomen door de hitte. Mijn man probeerde de brand te blussen met de tuinslang. Ik verwittigde intussen de hulpdiensten”, zegt bewoonster Martha.

De brandweer van de hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant, kreeg het vuur snel onder controle. “Onze woonkamer is grotendeels verwoest, de rest van de woning liep rookschade op”, zeggen de slachtoffers, die beseffen dat ze veel geluk hebben gehad.

Rookmelder

De brandweer neemt het voorval aan om nog eens op het belang van een rookmelder in huis te wijzen. “Om zeker te zijn dat je een degelijk toestel koopt, moet je op de verpakking naar de labels CE en EN 14604 zoeken. Plaats in elke kamer een rookmelder. Behalve in de keuken, garage en badkamer omdat het risico te groot is dat u daar vaak loos alarm krijgt. Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken en vervang de rookmelders om de tien jaar. Zorg ook voor een vluchtplan zodat je weet hoe je in geval van brand de woning kan verlaten, wie voor de kinderen zorgt en waar iedereen, eens buiten, samenkomt om snel te weten of alle gezinsleden veilig en wel zijn”, zegt Arne Dewaet van brandweerpost Overijse.

Led-verlichting

Volgens Besafe, de preventiedienst van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, kan een kerstboom in een mum van tijd een hele woonkamer in vlammen zetten, zoals in dit filmpje.

“Heb je liever een echte kerstboom, koop dan liefst een exemplaar met wortel. Geef de boom ook regelmatig water, zodat hij niet uitdroogt en het brandgevaar verkleint. Gebruik ook liever LED-verlichting: die geeft minder warmte af en verbruikt bovendien minder. Controleer ook de bedrading van de kerstboomverlichting op beschadigingen, zet de kerstboom niet te dicht bij de gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen of warmtebronnen zoals een openhaard of een kachel en doe vooral de verlichting altijd uit als je gaat slapen of het huis verlaat.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees