Weduwe na veroordeling: “Was ik dan nog niet genoeg gestraft?”

Weduwe na veroordeling: “Was ik dan nog niet genoeg gestraft?”

Foto: BFM

Waardamme -

Weduwe Debbie Dewitte (34) heeft het moeilijk met de veroordeling die ze opliep voor onopzettelijke doding van haar eigen man. “Ik kampte al met een immens schuldgevoel.”

Per ongeluk schuldig zijn aan de dood van je eigen man, de vader van je zoontje. En daar dan ook nog eens voor veroordeeld worden door een politierechter. Debbie Dewitte (34) uit Waardamme (Oostkamp) moest vrijdag nog maar eens een zware klap incasseren.

Volgens de rechter is haar man Diether Cornaer er niet meer omdat zij het rode licht negeerde en geen voorrang verleende op de Langlaarsteenweg in Aartselaar. Het koppel was op de terugweg van een dagje Tomorrowland. “Ik kampte al met een immens schuldgevoel”, zegt Debbie. “Ik had geen rechter nodig om me nog eens op mijn fout te wijzen.” Een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een boete van 900 euro en een rijverbod van drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk. De rechter hield in zijn vonnis rekening met de situatie, maar veroordeelde de weduwe toch voor onopzettelijke doding van haar eigen man.

Dubbel gevoel

“Ze heeft een gevaarsituatie gecreëerd en daar moet een straf tegenover staan”, zei hij. Voor Debbie overheerst een dubbel gevoel na de veroordeling. Ze had het liever anders gezien. “Ik begrijp niet goed dat dit überhaupt voor de politierechtbank moest komen”, zegt ze. “Ik kan er op zich wel mee om dat iemand zwart op wit stelt dat het ongeval mijn schuld was. En ik steek die schuld ook op niemand anders. Het was gewoon een heel spijtige samenloop van omstandigheden.”

Ze kenden de route niet, zegt ze. “Diether zei vlak voor het ongeval zelf nog dat ik kon oversteken. We hadden die rode lichten allebei niet gezien. De signalisatie was echt gebrekkig. Nadien hebben ze die dan ook aangepast. Voor mij toch ook een beetje een schuldbekentenis.” Debbie zit vooral met de voorwaardelijke gevangenisstraf in haar maag.

“Ik begrijp de redenering wel en het feit dat ik een fout maakte”, zegt ze. “Als je een verkeersovertreding maakt, is het op zich logisch dat je een boete en zelfs een rijverbod krijgt. Maar ik had toch echt gehoopt dat ze die gevangenisstraf zouden laten vallen.”

Debbie was voor de zitting wel persoonlijk naar Antwerpen afgezakt. Al kon ze daar uiteindelijk geen woord uitbrengen.

Ik was veel te emotioneel”, zegt ze. “Uiteraard voel ik me door het ongeval heel slecht. Het is al heel moeilijk om ermee te leven. En er dan ook nog eens voor veroordeeld worden, komt heel hard aan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees