BOIC hoopt door verkoop van kunst op 125.000 euro voor olympische atleten

Het Belgische budget voor de Olympische Spelen van Rio klopt, maar het BOIC wil de atleten graag nog iets extra’s bieden. Daarvoor zijn dan wel bijkomende inkomsten nodig. Door de verkoop van kunstwerken bijvoorbeeld, 416 stuks à 299 euro. Hopelijk goed voor een kleine 125.000 euro.

“Alle beetjes helpen”, zegt Rob Vanhees, marketingmanager van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC). “We kunnen elke euro gebruiken.”  In dit geval gaat het wel om een behoorlijk groot beetje, zowat 125.000 euro. Sinds gisteren biedt het BOIC via www.teambelgium.be 416 kunstwerken (100 x 75 cm) te koop. Het gaat om evenveel frames van de bestaande BOIC-televisiespot die bewerkt zijn door de Gentse kunstenaar Simon Everaert, alias Mr. Mong.

“Ik denk dat dit inderdaad vrij uniek is”, zegt Vanhees. “Iets dergelijks hebben wij alleszins nog nooit gedaan en ik kan me ook niet herinneren dat ik het ooit ben tegengekomen. Het idee is gegroeid toen die tv-spot zoveel positieve kritieken kreeg. In tegenstelling tot andere landen, waar het de overheid is die de pot spijst, moeten wij als BOIC creatief zijn en nadenken hoe we het budget voor de Spelen kunnen aandikken. Onze kosten worden slechts voor zes à zeven procent gedekt door subsidies. Het budget voor Rio klopt sowieso. Maar willen we iets méér, in de vorm van een bijkomende stage, extra begeleiding of wat dan ook, dan moeten we bijkomende middelen zoeken.”

In de topsport, waar het aankomt op details, kan het een wereld van verschil betekenen in de strijd om de medailles. Vandaar dat in het komende olympische jaar nóg een beroep wordt gedaan op de supporters en de commerciële partners van het BOIC om één en ander te perfectioneren. 

Ook nog modeshow

 Naast een Rio House in Oostende, tijdens de Spelen, staan een aantal andere organisaties op het programma om fondsen te werven voor de Belgische atleten. “Er komt bijvoorbeeld ook een modeshow, waarbij de sporters zelf de officiële outfits zullen showen”, aldus Vanhees. Daarbij hoort ook een diner-spectacle: 3.999 euro voor een tafel voor tien personen. “Zo bieden wij er honderd aan. Zoals gezegd: we moéten commercieel denken om mee te spelen in de moordende concurrentie voor olympisch eremetaal.”

Corrigeer