TIPS. Zo vermijd je ongevallen tijdens fondue of gourmet

TIPS. Zo vermijd je ongevallen tijdens fondue of gourmet

Foto: MHB Marc Herremans

Kalkoen, wild, fondue of gourmet zijn ook dit jaar weer de populairste kerstgerechten. Allemaal even lekker, dat wel. Maar niet even ongevaarlijk. Ieder jaar geraken mensen verbrand door ongevalletjes met het fondue- of gourmetstel. "Hou vooral kinderen daarom goed in de gaten", waarschuwt de Stichting Brandwonden.

Olie uit een fonduestel maakt vreselijke brandwonden. En het is sneller gebeurd dan je denkt. Besafe, de dienst voor veiligheid en preventie van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, geeft daarom volgende tips mee:

Gebruik liefst een elektrisch toestel voor fondue of gourmet. Plaats dit zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over de draad struikelen en het fonduestel meesleuren zodat er mogelijk hete olie op mensen die aan tafel zitten terecht komt.

  • Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens het eten op een onbrandbare ondergrond staat en er geen brandbare materialen in de buurt zijn. Denk maar aan papieren tafellakens.
  • Leg een blusdeken klaar zodat je een beginnende brand onmiddellijk kunt afsluiten. Gebruik vooral nooit water om brandende olie te blussen.
  • Vul een fonduestel maar voor een derde met olie.
  • Vul de brander, als u met brandspiritus of- pasta werkt, pas als het stelletjes helemaal is afgekoeld en doe dit niet op tafel. Vul zeker niet bij wanneer er nog een zacht vlammetje is. Controleer ook altijd of het vuur wel degelijk helemaal uit is.
  • Gebruik geen pot in aardewerk voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur die daarvoor nodig is.
  • Reik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken aan de andere kant van de tafel.
  • Laat kinderen nooit alleen fonduen of gourmetten of laat ze zelfs geen seconde alleen aan een tafel waarop een fondue- of gourmetstel staat.

Eerst water, de rest komt later

En wat als het toch zou fout lopen en iemand van de gasten loopt brandwonden op? "Eerst water, de rest komt later”, geeft het Rode Kruis Vlaanderen als raad mee.

  • Koel de brandwonde zo snel mogelijk af met koel of lauw leidingwater. Richt de waterstraal boven de brandwonde en laat het water over de brandwonde vloeien. Het is namelijk pijnlijk om de straal rechtstreeks op de brandwonde te richten. Als je lang en uitgebreid moet koelen (bijvoorbeeld bij grote brandwonden) bestaat het risico dat het slachtoffer onderkoeld geraakt. Gebruik daarom geen ijskoud water en bescherm het slachtoffer na het afkoelen tegen wind en regen. Leg zeker geen ijs op een brandwonde. Dit kan de weefselschade erger maken.”
  • Blijf de brandwonde afkoelen tot de pijn verlicht is.
  • Verwijder kledij en sieraden als ze niet aan de huid vastkleven.
  • Prik eventuele blaren niet open. Houd rekening met het gevaar voor infectie. Door de brandwonde valt de beschermende functie van de huid weg, zodat micro-organismen het lichaam kunnen binnendringen. Vergeet niet na te vragen of het slachtoffer gevaccineerd is tegen tetanus.
  • Let zeker op vergiftigingsverschijnselen. Brand kan gepaard gaan met het vrijkomen van giftige gassen.
  • Probeer de ernst van de brandwonde in te schatten. Bij een ernstige brandwonden bel de 112
  • Leg na het koelen een nat wondverband aan (bijvoorbeeld een kompres of een propere doek).
  • Kleine eenvoudige eerstegraadsbrandwondjes kan je na het spoelen bedekken met een vochtinbrengend product.
  • Kleine tweedegraadsbrandwondjes waarbij de huid intact is, kan je afdekken met een verband dat speciaal ontwikkeld is voor brandwonden. Let op: producten die een antibioticum bevatten, gebruik je enkel op voorschrift van een arts.
Corrigeer

MEER NIEUWS