Dit doe je beter (niet) tijdens de feestdagen

Dit doe je beter (niet) tijdens de feestdagen

Foto: Shutterstock

Ho ho ho: op bepaalde vlakken doe je er goed aan om jezelf in toom te houden tijdens de feestdagen. Julie Lamberg-Burnet van de School of Protocol, een school die je de basis van de etiquette leert, geeft enkele belangrijke tips.

REGEL 1: Je bent geen ornament

“De drang mag dan groot zijn om een kerstmuts of een diadeem met een gewei aan te trekken, maar je ziet er vooral klaar uit voor carnaval. Minder is meer. Als je jezelf niet echt kan inhouden: ga dan voor glitter en accessoires voor de iets uitbundigere oudejaarsavond. De beste optie: keurige kledij die ook je oma weet te appreciëren en geklede schoenen.”

REGEL 2: Neem je tijd om pakjes te openen

“Cadeautjes openen gaat meestal gepaard met veel enthousiasme en papier dat in een mum van tijd kapot wordt gescheurd. Maar neem je tijd om het geschenk uit te pakken en complimenteer de mooie emballage. Zo maak je er ook een hele ervaring van voor diegene die het geeft. Het kan geen kwaad om de dag erna nog een bedankje te sturen via e-mail. Extra regel: voorzie altijd een cadeautje voor de gastvrouw of -heer.”

REGEL 3: Vergeet je telefoon

“Kerstmis en Nieuwjaar zijn twee feesten die het Instagrammen meer dan waard zijn, maar doe het discreet. Het zijn ook momenten met vrienden en familie die je wil koesteren. Leg je telefoon langs de kant, zet op stil, bel niet en stuur geen berichtjes aan tafel.”

REGEL 4: Besef dat je niet op hotel bent

“Als je te gast bent bij familie of vrienden thuis, weet dan dat je niet op hotel bent en niet zomaar alles kan laten rondslingeren. Jassen en tassen houd je bij je of leg je op verzoek van de gastvrouw of - heer op een bepaalde plek. Als je naar het toilet gaat, laat je dat weer proper achter. Inclusief de lavabo afdrogen.”

REGEL 5: Hou de gesprekken luchtig

“Politiek en religie zijn twee thema’s die je niet hoeft aan te snijden aan de feesttafel, want de onderwerpen zouden wel eens verhitte discussies kunnen uitlokken. Hou de gesprekken luchtig en focus op het verhaal van andere gasten. Zorg dat je een beetje met iedereen kan praten voor een optimale sociale sfeer.”

Corrigeer