Kunstenaar Patrick Steen draagt werk op aan overleden moeder

Geen kerststal, wel kunst voor Nieuwpoorts eindejaar

Geen kerststal, wel kunst voor Nieuwpoorts eindejaar

Kunstenaar Patrick Steen kreeg hulp van zijn vriend en collega Martin Claeys. Foto: vln

Nieuwpoort / Diksmuide -

Neen, in Nieuwpoort vindt u dit jaar geen traditionele kerststal. De bekende kunstenaar Patrick Steen zorgde er voor heel opvallende, in ijzer en staal vervaardigde beelden van Jozef, Maria en Jezus. “Een grote uitdaging met een emotionele kant.”

“Als je je plaats in de hemel wil verdienen, zal je eens iets anders dan blote vrouwen moeten maken, Patrick.” De profetische woorden van Jeannine Vandenberghe, de moeder van recyclagekunstenaar Patrick Steen mogen dan wel als een kwinkslag hebben geklonken, ze hebben hun effect niet gemist. Op verschillende plaatsen in Nieuwpoort, onder meer in deelgemeente Ramskapelle en in Nieuwpoort-Bad, kunnen toeristen en inwoners immers indrukwekkende kerstinstallaties bewonderen: kunstwerken die de geboorte van Jezus voorstellen.

Patrick Steen, bekend voor blikvangers als de Dansende Golven op de Oostendse zeedijk, het vredesmonument in Kortemark en de Flandrien in Ichtegem, kreeg van de Nieuwpoortse pastoor Albert Devloo de vraag om een paar originele kerststallen te maken.

“De pastoor vroeg het me op de verjaardag van mijn moeder, in augustus”, vertelt de kunstenaar. “Ik ben onmiddellijk aan het werk gegaan en kreeg hulp van mijn vriend, de Nieuwpoortse kunstenaar Martin Claeys. Het bleek een uitdaging, ook al omdat de constructies – negen levensgrote beelden van Jozef, Maria en Jezus op amper drie maanden tijd – niet van de gemakkelijkste waren.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio