Afstammeling van legendarisch paard sterft door vuurwerkbommetjes

Afstammeling van legendarisch paard sterft door vuurwerkbommetjes

Het paard sloeg op hol en raakte verstrikt in de schrikdraad Foto: toro

Heusden-Zolder -

Op kerstavond is een zoon van het legendarische springpaard 'Darco' in Heusden-Zolder gestorven na het afsteken van vuurwerkbommetjes in Viversel bij Heusden-Zolder. Het paard was op hol geslagen en verstrikt geraakt in de schrikdraad.

Op kerstavond zagen wandelaars dan plots een paard helemaal verstrengeld zat in de schrikdraad rond zijn weide aan de Meulkens in Heusden-Zolder. Het ging om een twintigjarige ruin, een afstammeling van het legendarische springpaard Darco van ruiter Ludo Philippaerts. “Het dier leefde nog toen we ter plaatse kwamen”, zegt Rudi Oyen van het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum. “We hebben er alles aan gedaan om hem nog uit de schrikdraad te krijgen. Het beest heeft zonder twijfel heel wat elektrische schokken moeten incasseren. Mogelijk is er daardoor een hartprobleem ontstaan, ofwel is er hersenschade opgetreden. Alleszins bezweek de ruin nog voor we hem goed en wel konden bevrijden.”

Het ging om een uitstekend verzorgd dier dat niet zo maar in paniek door een omheining gaat lopen. “We hoeven er niet aan te twijfelen dat in de buurt van deze weide vuurwerkbommetjes waren afgeschoten”, zegt Oyen. “Zeker toen bleek dat in dezelfde buurt nog een paard ontsnapt was uit een manège, op nog geen kilometer afstand. Dat paard was vrijdag trouwens nog steeds spoorloos.”

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum uit Heusden-Zolder heeft weinig begrip voor het ondoordacht afsteken van vuurwerk. “Dat er met Nieuwjaar om middernacht al eens een pijl de lucht ingaat, is niet het probleem”, zegt Oyen. “Dat er blijkbaar een hele kerstvakantie door vuurwerk en bommetjes knallen is niet normaal. De dieren raken helemaal van streek. Dat kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor de dieren, maar ook voor de mens. Wat als zo een paard in paniek een drukke straat oploopt?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees