Kater waarschuwt baasjes voor zware brand: "Onze Maxi heeft ons leven gered”

Kater Maxi zal dankzij zijn heldendaad ongetwijfeld nog meer verwend worden door zijn baasjes Marleen en Jacques. Foto: thv

Diksmuide -

“Zonder onze Maxi waren we er niet meer geweest.” De kater van Jacques Vermeersch en Marleen Onraedt uit Diksmuide heeft zijn baasjes gewekt omdat er een hevige brand woedde in hun berging. Het koppel kon de woning dankzij het dier tijdig verlaten.

Vrijdagnacht rond vier uur stond kater Maxi hevig te miauwen aan het bed van Jacques (63) en Marleen (59). “Het is niet de eerste keer dat Maxi ons wakker maakt. Soms doet de kat dat omdat hij honger heeft, maar nooit zo vroeg in de nacht. In eerste instantie waren we dan ook boos en zeiden we tegen onze kat dat het nog veel te vroeg was. Maar Maxi bleef miauwen, waardoor Marleen uiteindelijk toch is opgestaan. Mijn vrouw ging mee naar beneden en zag dat daar al overal rook hing. In de berging ontdekte ze de brand”, zegt Jacques Vermeersch.

Hevige brand

Die brand was bijzonder hevig. De schade aan de berging waar onder meer de droogkast en de wasmachine stonden die het vuur veroorzaakten, is dan ook groot. “Sommige van de balken van het plafond zijn volledig zwartgeblakerd en op enkele plaatsen zwaar aangetast door het vuur. Al het andere gerief in de berging is kapot of gesmolten door de hitte. Zelfs de ruiten barstten.”

De brandweer kreeg de vlammen in het huis in de Rijkswachtstraat in Diksmuide gelukkig snel onder controle.

Maxi, de held

“Stel je voor dat die rook onze slaapkamer had bereikt. Dat was ons zeker fataal geworden. Maxi is onze held. We hebben de kater al negen jaar, maar we zijn ervan overtuigd dat we hem nu nog meer zullen verwennen dan daarvoor. Zonder hem waren we er niet meer geweest.”

Een dergelijk voorval toont nog eens het belang van een rookmelder aan. Volgens Binnenlandse Zaken verdubbelt een rookmelder de kans om een brand te overleven. Rook is immers de grootste boosdoener bij een brand, omdat je er niet van wakker wordt terwijl je reactievermogen vermindert en je zelfs in een diepere slaap terechtkomt.

Corrigeer

MEER NIEUWS