Food

Deze tien foodtrends krijgen we in 2016 op ons bord

Deze tien foodtrends krijgen we in 2016 op ons bord

Foto: SS

Raakten we dit jaar plots in de ban van medjoul dadels, courgetti en amandelmelk, dan staat er in 2016 weer heel wat nieuw lekkers op het trendmenu. Deze voedingsmiddelen maken, volgens internationale foodconsultants, kans om dé nieuwe keukenhelden van het jaar te worden.

Sri Lankaans
Nu we Thais, Indisch en Mexicaans hebben gehad, is het tijd voor een nieuwe wereldkeuken. Sri Lankaans, dus. Een gerecht om zeker te proberen, blijken ‘hoppers’, oftewel: pannenkoekjes op basis van kokosmelk die eruit zien als een deegkommetje. Je vult ze met curry’s of sambal.

 

Koreaanse gochugaru
Nog een keuken die de komende jaren aan populariteit wint, is de Koreaanse. Vooral aan kimchi (een schotel met gefermenteerde kool en groenten) zouden we ons in 2016 wel eens wagen, en daarvoor hebben we Gochugaru nodig: een pittig peperpoeder.

 

Galicisch rund
Een nieuwe, hippe rundsoort om uit te proberen, blijkt Galicisch rund. De diersoort graast tot veertien jaar vrij rond, waardoor het vlees een vettere en meer gemarmerde textuur heeft.

Canelés
Na cupcakes, macarons, pastéis de Belem en een revival van de éclair, is het weer tijd voor een nieuw zoetigheidje: de canelé. De specialiteit uit Bordeaux ziet eruit als een hoog botercakeje. Het is zacht aan de binnenkant en gekaramelliseerd aan de buitenkant. Bestaat in versie natuur, of gevuld met allerlei soorten jam.

 

Crumble in een kopje
Nu iedereen vast al eens van een mug cake heeft gehoord, is het tijd voor een nieuw keukentrucje met kopjes. Voortaan maken we niet langer onze cakes, maar wel onze crumbles in een beker. Allemaal dankzij het kookboek ‘Mug Crumbles’, dat een hype belooft te worden in 2016. En misschien ook wel een beetje dankzij het zeer hoge Pinterestgehalte van zo’n gelaagd crumbledessertje.

 

Une photo publiée par pop_market (@pop_market) le

 

Varkensoor
Na varkenswangetjes duiken ook varkensoren steeds vaker op de menukaarten op. Je hoort ze eerst gedurende een paar uur gaar te koken en daarna in kleine stukjes krokant te bakken. Zou erg lekker zijn in een slaatje.

Energieballetjes
Gezonde snacks blijven ook in 2016 populair. Energierepen kopen we dan ook lang niet meer kant-en-klaar. Gewoon wat dadels, noten en zaden in de blender tot een lekkere pasta mixen en vervolgens tot balletjes rollen. Simpel, gezond en helemaal mee met de raw food-trend.

 

Cashewnoten
Al een tijdje populair in veganistische of lactosevrije diëten, omdat ze – gepureerd – perfect gebruikt kunnen worden als vervanger van boter in pakweg een cheesecake of om je zelfgemaakte rauwe chocoladerepen (of -balletjes) een zachtere textuur te geven. In 2016 lijkt dit inventieve gebruik van de cashewnoot helemaal mainstream te gaan. De noot wordt nu zelfs al ‘noot van het jaar’ genoemd.

Zeewier
Het bevat veel proteïnen, calcium en ijzer en is heel duurzaam. Geen wonder dus dat zeewier steeds vaker opduikt op menukaarten en in gerechten. Bij de Britse keten Marks & Spencer koop je zelfs zeewierkoekjes.

Rauwe champignons
Heus niet alleen voor vegetariërs: 2016 wordt het jaar waarin we steeds vaker met rauwe paddenstoelen 'koken'. Hip (want raw food is nog lang niet op z’n retour) en lekker makkelijk.

Corrigeer