Rusland reageert op kritiek: “Piloten hebben nog nooit gemist”

Viktor Bondarev, kolonel-generaal van de Russische luchtmacht, heeft tijdens een televisie-interview hard uitgehaald naar het Amnesty-rapport over burgerdoden in Syrië. ‘Tijdens onze bombardementen is nog geen enkele burger gestorven’, zei Bondarev.

De discussie tussen Amnesty International (AI) en Rusland over de Russische bombardementen in Syrië bereikt stilaan een kookpunt. In een rapport, dat in december werd vrijgegeven, schreef de mensenrechtenorganisatie dat de aanvallen van de Russen al zoveel burgerdoden hebben gemaakt dat hun acties niet langer stroken met de ‘nul doden-retoriek’ die ze internationaal uitdragen. Sterker nog: door het inzetten van clusterbommen in dichtbevolkte gebieden zou Rusland zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden.

De afgelopen weken berichtten lokale media in Syrië verschillende keren over ‘Russische bombardementen die tientallen doden maakten’. Op sociale media circuleren foto’s van Syrische slachtoffers van luchtaanvallen. De authenticiteit van de beelden kan echter vaak niet achterhaald worden.

 

 

‘Ik ben al die leugens en tendentieuze rapporten beu’

‘Ik ben al die leugens en tendentieuze rapporten van mensenrechtenorganisaties beu’, reageerde Viktor Bondarev zondag tijdens een interview met de Russische televisiezender Rossija 24. ‘Ik kan met enige trots zeggen dat mijn piloten niet één keer hun doel hebben gemist. Zij krijgen eerst een maandenlange opleiding die hen tot een expertniveau tilt en wanneer zij hun taak volbrengen in Syrië, wordt nadrukkelijk gezegd dat er geen burgerslachtoffers mogen worden gemaakt.’

‘Van die taak hebben de piloten zich gekweten’, zei Bondarev. ‘Het Amnesty-rapport is doorspekt met leugens: mijn piloten hebben nog nooit gemist. Wij hebben al 5.240 vluchten gedaan sinds het begin van de bombardementen, zonder enig burgerincident.’

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees