Politieke wereld verontwaardigd na uitspraak van nieuwe aartsbisschop over abortus en euthanasie

Nieuwe aartsbisschop amper twee weken aan het werk en al onder vuur

Aartsbisschop Jozef De Kesel krijgt zware kritiek uit politieke hoek en van euthanasie-experten Foto: BELGA

De uitspraak van aartsbisschop Jozef De Kesel dat “ziekenhuizen het recht hebben om te beslissen dat ze geen euthanasie of abortus toepassen”, is problematisch. Dat zeggen niet alleen de politieke partijen N-VA, Open VLD en SP.A, maar ook hoogleraar en euthanasie-expert Wim Distelmans.

Amper twee weken na zijn aanstelling krijgt aartsbisschop Jozef De ­Kesel de politiek over zich heen. Aanleiding is een interview zaterdag in Het Belang van Limburg. Gevraagd naar zijn standpunt over euthanasie en abortus, zegt De Kesel dat katholieke instellingen “het recht hebben om te beslissen dat we dat niet doen”. Hij geeft ziekenhuizen als voorbeeld en voegt er nog aan toe “dat er geen vrije keuze is als er maar één keuzemogelijkheid is”.

De euthanasiespecialisten van N-VA, Open VLD en SP.A reageren geschokt. “De katholieke instellingen leven van subsidies en moeten de wet volgen”, zegt Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). De parlementairen hebben er geen probleem mee dat De Kesel persoonlijk een tegenstander is van euthanasie of abortus, “maar hij maakt een serieuze denkfout door het op het niveau van de instellingen te trekken”, zegt Valerie Van Peel (N-VA). “Een individuele arts kan niet verplicht worden om euthanasie uit te voeren, maar elke instelling moet aan patiënten die daarvoor in aanmerking komen wel de mogelijkheid bieden.”

Ook hoogleraar en voorzitter van de Federale Commissie Euthanasie Wim Distelmans vindt de uitspraak van De Kesel niet kunnen. “De meerderheid van de ziekenhuizen en woon-zorgcentra in Vlaanderen is vandaag nog altijd katholiek. Als daar het recht op euthanasie wordt afgewezen, dan is dat problematisch.”

De Kesel wenste gisteren niet te reageren. Maar een uitspraak van de aartsbisschop hoeft niet te betekenen dat alle katholieke instellingen zich daarnaar moeten schikken.

Breed draagvlak

“In onze maatschappij is ondertussen een breed draagvlak ontstaan voor abortus en euthanasie, ook bij katholieken”, zegt Maya Detiège (SP.A). “Maar net dat maakt de uitspraak van de leider van de Belgische Kerk zo onbegrijpelijk.” De Gucht noemt het “wraakroepend, dat iemand anno 2015, een kwarteeuw na de wet op abortus, nog dergelijke uitspraken doet. In de praktijk betekent dit dat hij patiënten in de kou zet. Want in veel regio’s hebben die weinig keuze over naar welk ziekenhuis ze gaan. De Kesel zegt dat je als instelling niet vrij bent als er maar één mogelijkheid is, maar dat is natuurlijk de wereld op zijn kop: als ziekenhuizen weigeren, dan pas heeft de patiënt geen keuze.”

Vertragingsmanoeuvre

Het aantal katholieke instellingen met een duidelijke richtlijn om geen euthanasie uit te voeren, is wellicht beperkt.

Corrigeer

NIEUWS