Fit & Gezond

"Soa gonorroe op weg om ongeneeslijk te worden"

"Soa gonorroe op weg om ongeneeslijk te worden"

Foto: Shutterstock

De kans bestaat dat in de toekomst gonorroe niet meer te genezen zal zijn, dat meldt de BBC naar aanleiding van een verklaring van Sally Davies, de gezondheidsadviseur van de Britse overheid. Ze trekt aan de alarmbel nadat in de Britse stad Leeds een soort supervariant van de soa werd ontdekt. Ze adviseert huisartsen en apothekers de juiste medicatie mee te geven aan de dragers ervan.

Gezondheidsadviseur Sally Davies besliste om in actie te schieten nadat enkele patiënten in Leeds niet de gebruikelijke twee medicijnen kregen om de infectie te behandelen. Eerder al hadden specialisten aangegeven dat gonorroe in een sneltempo resistent aan het worden is voor de voor handen zijnde medicatie.

"Gonorroe dreigt een ongeneeslijke ziekte te worden", zegt Davies kortweg in haar mededeling. Het risico dat de supervariant van gonorroe zich in het Verenigd Koninkrijk snel zal verspreiden, is niet geheel onbestaande. Het is dus alle hens aan dek, want gonorroe is er nu al de tweede meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Bovendien trekken heel wat Britse jongeren tijdens de zomer naar het zuiden van Europa om te reizen en te feesten, dus ook verspreiding op het Europese vasteland behoort tot de mogelijkheden. 

De symptomen van gonorroe (in de volksmond ook beter bekend onder de naam druiper), zoals pijn of branderigheid bij het plassen en toegenomen afscheiding treden niet altijd meteen op, waardoor mensen zich soms niet bewust zijn van het feit dat ze de ziekte verspreiden. 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees