Aanslag zou "in dezelfde stijl als Parijs" gebeuren

Motorclub verdacht van plannen terreuraanslag in Brussel

Brussel - Twee leden van de motorclub Kamikaze Riders zijn maandag opgepakt door de politie. Ze worden ervan verdacht een aanslag beraamd te hebben op de Grote Markt in Brussel "in dezelfde stijl als in Parijs". Door die gevreesde aanslag werd het dreigingsniveau voor de Brusselse Grote Markt, de politiekantoren in de buurt en de militairen en agenten in de Brusselse agglomeratie verhoogd.

Bij de huiszoekingen van maandag in Brussel werden twee mannen opgepakt. Dat blijken nu Mohamed K. (27) en Saïd S. (30) te zijn. Die laatste is de oprichter van motorclub Kamikaze Riders, die al gekend staat voor heel wat overvallen in het Brusselse, en wordt geacht de leider te zijn van de groep. K. wordt er dan weer van beschuldigd deelgenomen te hebben aan activiteiten van een terreurgroepering,

De mannen worden ervan verdacht een aanslag op de Brusselse Grote Markt beraamd te hebben en werden maandag dan ook allebei opgepakt door de politie. Enkele andere leden van de club werden ook verhoord.

Veiligheidsniveau

Het orgaan dat het dreigingsniveau in België analyseert, verhoogde maandagavond het dreigingsniveau voor de Brusselse politiekantoren en de Grote Markt van 2 naar 3. Wat de concrete gevolgen van deze verhoging zijn op de werking van de Brusselse politiezones kon Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken dinsdag niet zeggen.

Maar een interne nota werpt een beter licht op enkele voorzorgsmaatregelen die agenten en commissariaten moeten nemen. Een Quick Respons Team (QRT) staat paraat om in te grijpen in geval van “ernstige bedreigingen of terroristische situaties”.

Patrouilles die normaal uitgevoerd worden door één agent zullen nu door twee agenten uitgevoerd worden, van wie minstens één gewapend is. Wie toch alleen op pad moet, doet dit in burgerkledij én zal eveneens gewapend zijn. Ook het personeel aan het onthaal zal gewapend zijn.

Dienstwapen

Naar het dragen van het dienstwapen buiten de diensturen bleek in januari, na de inval van de politie in Verviers, al een sterke vraag te bestaan. Agenten die dit wensen, krijgen de toelating om hun wapen te dragen tijdens hun verplaatsing tussen woonplaats en werk. Maar de korpschef moet hiervoor zijn toelating geven. Tot slot is het verboden om te roken voor de politiegebouwen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S