Spaarboekje brengt niets meer op maar wat doe je dan met je spaargeld?

“Als je op veilig wil spelen, zijn er niet veel alternatieven voor het spaarboekje”

“Als je op veilig wil spelen, zijn er niet veel alternatieven voor het spaarboekje”

Foto: Reporters / Imago

Geld op een spaarboekje brengt niets meer op. Dat hebben we al vaker gehoord dit jaar. Maar wat moeten we dan doen met onze zuur verdiende centjes? Op je spaarboekje laten staan als je geen risico wil nemen. Of zoals economen aanraden: investeren of spenderen.

In amper vier jaar tijd brengt ons spaarboekje 75 procent minder op. Wie begin dit jaar 10.000 euro parkeerde op een spaarrekening en dat bedrag een heel jaar onaangeroerd liet, krijgt daar, afhankelijk van de bank waar u klant bent, vandaag tussen de 20 en de 26 euro interest op. Vier jaar geleden was dat nog afgerond tussen de 103 en de 146 euro. “Toch zijn er weinig alternatieven voor het spaarboekje. Toch niet voor wie op veilig wil spelen”, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be.

Investeren in vastgoed blijft interessant. “Alleen moet je dan al een mooi spaarpotje hebben. En het is niet helemaal zonder risico want de woningprijzen schommelen ook. Investeren in een serviceflat? Ja, maar dan moet je ook al veel spaarcenten opzij hebben liggen”, zeggen economen.

Spenderen dan maar? “Dat is misschien nog het best, ja. Niet zomaar uitgeven natuurlijk. Investeer in wat je nodig hebt. Renoveer je woning, zet nieuwe ramen, laat je zolder isoleren, koop een nieuwe keuken of badkamer, laat je tuin aanleggen, vervang je wagen. Zorg er wel altijd voor dat je een appeltje voor de dorst opzij hebt staan. Voor het geval er onverwachte kosten opduiken. Laat daarom best sowieso een bedrag op je spaarboekje staan. Dat brengt amper iets op, maar het staat er wel veilig.“

“Voor wie toch wil sparen, moeten al op langere termijn gaan kijken om hogere rendementen te hebben dan wat we nu op een spaarboekje krijgen. Termijnrekeningen bijvoorbeeld”, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be.

“Neem nu Nemea Bank om er eentje uit te kiezen. Wie zijn geld vijf jaar laat staan, kan vandaag rekenen op een rente van 2,63 procent. Nemea valt wel onder Maltese dispositogarantie.” In België bedraagt de waarborg wanneer zich een toestand zou voordoen waarbij een instelling in gebreke blijft 100.000 euro. Valt de dispositogarantie onder buitenlandse vlag, komt ons land niet tussen.

Een andere mogelijkheid is bv. Izola met 2,06 procent op vijf jaar, zegt Spaargids.be. “Ook hier geldt de Maltese dispositogarantie. Medirect levert 2,03 procent op, ook op vijf jaar. Voordeel is hier dat de dispositogarantie Belgisch is.”

“Een andere mogelijkheid zijn de Tak 21-producten. Dat is een spaarverzekering. Als je de producten acht jaar houdt, betaal je geen roerende voorheffing. Naast een gewaarborgde interest, is er de mogelijkheid op winstdeelneming. Het risico is vrij beperkt. Je riskeert wel dat de winstdeelneming niet altijd wordt uitgekeerd”, zegt De Paepe.

“Wie nog niet veel spaargeld heeft en pas begint te sparen en iedere maand een vast bedrag opzij kan zetten, raden we maandsparen aan. Elke bank heeft zijn eigen product gaande van Tempo (ING) tot Start to Safe (KBC). Het gaat om spaarrekeningen met maandelijkse beperkte inleg (500 euro). Bij Bpost bijvoorbeeld bedraagt de basisrente momenteel 0,30 procent plus 1,5 procent getrouwheidspremie.”

“Wie meer opbrengst wil, moet risico’s durven nemen en voor andere producten kiezen die gekoppeld zijn aan de beurs. Je kan dan meer winst maken, maar ook verlies”, waarschuwt De Paepe.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees