Eerste en enige kans om “mooiste komeet ooit” te zien

Eerste en enige kans om “mooiste komeet ooit” te zien

Themabeeld. De komeet op de foto is niet Catalina Foto: ss

In de nacht van donderdag op vrijdag zullen we met z’n allen naar de lucht kijken voor het vuurwerk van het nieuwe jaar. Maar een dag later is er nog een andere reden om naar de lucht te staren: komeet Catalina zal dan namelijk te zien zijn, en het is een van de enige kansen ooit om de komeet zo duidelijk t e zien.

Komeet Catalina wordt omschreven als “een van de mooiste kometen ooit ontdekt”. De komeet vliegt nu en de komende weken in ons zonnestelsel. Het is de eerste en enige keer dat de komeet ons passeert. Op 17 januari 2016 zal Catalina het dichtst bij onze aarde komen, dan vliegt ze op 100.000.000 kilometer. Maar je kijkt beter ook al eens op 1 januari naar de lucht. Dan zal de komeet op een juiste afstand en in een juiste hoek staan ten opzichte van Arcturus, een van de meest heldere sterren in onze hemel. Daardoor zal ook de komeet helder zijn.

Maar het is nog onduidelijk of Catalina met het blote oog zal kunnen waargenomen worden. Sterrenkundigen raden daarom aan om sowieso een verrekijker of kleine telescoop bij de hand te houden als je de komeet wil zien. Die sterrenkundigen voegen er overigens aan toe dat het kan lijken dat Catalina 2 ‘staarten’ heeft; eentje die gevormd wordt door gas en eentje die gevormd wordt door stof. Wie Catalina wil spotten, kijkt dus best uit naar een komeet met 2 staarten. En dat maakt van komeet Catalina een van de mooiste kometen ooit.

Volgens astronoom Phil Plait komt Catalina van heel diep in de ruimte en kent ze haar oorsprong miljoenen jaren geleden. “Maar een ster of ander hemellichaam heeft de komeet vermoedelijk op een afstand van verschillende lichtjaren aangetikt waardoor de komeet onze zon werd uitgestuurd.”

Na die passage is het echter gedaan met Catalina: dan zal ze verder van ons zonnestelsel wegvliegen, om nooit meer terug te komen. Het is daarom nu de eerste, maar tegelijk de laatste kans ooit om de komeet te zien.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S