Na versoepeling van regels dreigt kustlijn ook daar volgebouwd te worden

Nederland vreest ‘Belgische’ kust

Nederland vreest ‘Belgische ­toestanden’ nu de regering ­besloten heeft de kuststrook niet langer te beschermen ­tegen de bouwplannen van projectontwikkelaars. “Voor je het weet staat onze ongeschonden kust vol hoogbouw, net als in België”, sneren tegenstanders.

“De plannen voor bouwprojecten op de stranden en duinen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden schieten als paddenstoelen uit de grond”, schrijven zes verontruste milieuverenigingen op de website BeschermDeKust.nl. “Zo liggen er plannen voor duizenden vakantiewoningen, duinlodges en appartementen. Het prachtige, ongeschonden landschap van zee, strand en duinen, dreigt zo verloren te gaan.”

Hoogbouw

“Voor je het weet is onze kust vogelvrij en staat ze vol hoogbouw”, zegt Gert de Groot, kustbeheerder bij Natuurmonumenten, in de krant AD. Zo heeft de gemeente Hellevoetsluis plannen voor een boulevard met hoogbouw, Vlissingen gaat 240 vakantiehuisjes en een hotel van zes of zeven verdiepingen optrekken terwijl Zandvoort denkt aan strandbungalows. In de hele zuidelijke regio gaat het nu al om 2.405 vakantiehuisjes, 549 appartementen en 351 hotelkamers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees