Europarlementslid laat wettelijkheid overeenkomst regering-Electrabel onderzoeken

Europarlementslid laat wettelijkheid overeenkomst regering-Electrabel onderzoeken

Minister van Energie Marie-Christine Marghem. Foto: BELGA

Pascal Arimont (CSP), het Europarlementslid voor de Duitse gemeenschap en lid van de EVP-fractie, wil van de Europese commissie weten of de overeenkomst tussen de federale regering en Electrabel over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 in overeenstemming is met het Europese recht. Hij verwijst naar het advies van de Raad van State, waarin gesteld wordt dat de garanties die in de tekst werden opgenomen, gezien kunnen worden als een vorm van illegale staatssteun.

In een parlementaire vraag aan de Europese commissie vraagt de christendemocraat uit de Oostkantons of de overeenkomst tussen de regering en Electrabel niet in tegenspraak is met de Europese concurrentieregels en dat er daardoor sprake is van illegale staatssteun.

Dinsdag vroeg Groen reeds aan de federale regering om de verlenging van de levensduur van de twee kerncentrales op te schorten naar aanleiding van het kritisch advies van de Raad van State. “We vragen om de verlenging op te schorten tot de regeling is voorgelegd aan de Commissie”, zei federaal fractieleider Kristof Calvo.

Corrigeer

MEER NIEUWS