STAGEDAGBOEK ANDERLECHT. Anderlecht verliest oefenpot van Vitesse

Anderlecht verloor met 2-1 van Vitesse Foto: PN

Anderlecht trekt van dinsdag 5 tot maandag 11 januari naar het Spaanse La Manga. Reporter Jürgen Geril houdt u op de hoogte van het doen en laten van paars-wit. Dat zal op Spaanse bodem ook oefenen tegen een voorlopig nog onbekende tegenstander.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

8 januari: onderuit in oefenmatch

Anderlecht won in zijn eerste oefenwedstrijd op stage in het Spaanse La Manga met 2-1 verloren tegen het Nederlandse Vitesse Arnhem. De Engelse Chelsea-huurling Dominic Solanke was de grote man bij de Nederlanders met twee doelpunten (2e en 63e). Idrissa Sylla (18e) kon tegenscoren voor paars-wit.

7 januari: Anderlecht danst

Hebt u ooit een Anderlecht-speler zien dansen? Misschien wel als u eens in de Carré komt. Wij zagen het gisteren op het trainingsveld. Verdeeld in groepjes van drie moesten de spelers om ter snelst ballen jongleren naar een bepaalde plaats. Het team dat het minste ballen verzamelde moest als straf dansen voor de hele groep. De ongelukkigen waren Mahmoud Hassan Trezeguet, Fabrice N'Sakala en Dodi Lukebakio. Nou ja, ongelukkigen. Ze shaketen alsof ze dat simpelweg elke dag deden (neen?) en kregen al snel bijval van de hele groep.

De druk op de Anderlecht-spelers mag dan al groot zijn met het oog op de titelstrijd. De spelers houden er de sfeer in. Dat is dan weer het voordeel van zoveel jongeren in een groep te hebben. Die gasten willen zich amuseren en gaan zo om met de stress. Ja, Olivier Deschacht wil meer leiders, mannen met baarden in de spelerskern, maar Proto keek gisteren eens rond en grijnsde toen breed. Dat zullen we toch moeten bekijken welke baarden dat zijn zei hij.

Gelijk heeft hij. Die van Defour is oké, die van Gillet mocht er zijn. Maar jongens als Praet en Trezeguet moet behoorlijk wat sparen voor hij ze wat kinhaar verzamelen. De strijdvaardigheid moet dus vooral vanuit het hart komen. Hasi organiseerde gisteren alvast een gesloten training om zijn mannen wat tactiek in te peperen. Maar het speelse blijft altijd aanwezig. Toen Ezekiel als bij wonder de snelle Acheampong kon bijbenen in de sprint, was het weer lachen geblazen voor de hele groep.

6 januari: Lea moet Defour vervangen

Het lot van Anderlecht ligt in handen van Lea. Wie zegt u? Lea? Is dat weer een nieuwe Braziliaan? Toch geen vrouw, hé? Want, dat is koren op de molen van Anthony Vanden Borre.

Wees gerust! Lea is gewoon de roepnaam van Leander Dendoncker. Op training in Spanje klinkt zijn bijnaam elke dag luider over het oefenveld, want nu Defour geblesseerd is wordt de 20-jarige nog belangrijker bij paars-wit. Hij moet voor evenwicht zorgen op het middenveld.

Maar geef hem een slag in zijn gezicht en Dendoncker slaat niet eens terug. Zo luidt de boutade.Te braaf, een heel goed opgevoede jongen. Loopt werkelijk altijd vooraan. Ook toen Anderlecht deze morgen om 8 uur een half uur ging joggen over het golfresort. En toch kan hij boos zijn, die Dendoncker. Toen Ibrahima Conté op training een bruggetje plaatste en de bal door zijn benen speelde, moest hij slikken. Dan zat er toch iets van revanche in Lea.

Al wou hij daar tijdens zijn interview dan weer niet veel over zeggen. Eerst nadenken en dan antwoorden. Niet gemeen zijn. Ervaren mannen als Proto en Defour jennen hun ploegmaats nochtans graag. Wie is de keeper van PSG riep Proto opeens naar derde keeper Frank Boeckx. Is dat niet Sirigu antwoordde die. Fout. Jij bent echt een voetbalkenner klonk het over het hele terrein. Tegenwoordig is dat Kevin Trapp.

Prikkelen en het vuur in de groep jagen dat zou Dendoncker ook meer moeten doen.Iets meer smeerlap zijn. Lea, laat daarom misschien een baard groeien zoals Steven Defour.

5 januari: La Manga is sexy door zijn saaiheid

Het Zuiden van Spanje in de winter. De gepensioneerden vliegen naar Benidorm. Anderlecht trekt naar La Manga. Dat is een traditie, want het is al de negende keer dat RSCA hier neerstrijkt en telkens was Olivier Deschacht erbij. Wat moet de verdediger zich hier ondertussen thuis voelen.

Paars-wit reist uiteraard in stijl. Met een privé-jet vliegen ze richting de Middellandse Zee en ze nemen hun intrek in Hotel Principe Felipe. Vijf sterren. Neen, de journalisten reizen niet mee met de ploeg. Wij logeren in hetzelfde resort, maar in de appartementen waar ook Sint-Truiden verblijft.

Spanje in de winter: het klinkt sexy. Maar in werkelijkheid valt er in het golfcomplex van La Manga amper iets te beleven in januari. De dorpen vol buitenverblijven en vakantiewoningen zijn bijna verlaten, in de restaurants en bars zit amper volk. Maar kom, net daarom is het zo aanlokkelijk voor voetbalclubs. Anderlecht trok in 2004 nog naar de Canarische Eilanden en huisde daar toen naast een discotheek. Je moet niet vragen hoe dat eraan toe ging.

Neen, La Manga is saai en net daarom geliefd bij clubs als Anderlecht en Dortmund, terwijl Liverpool er ooit zijn Champions League-finale kwam voorbereiden. Al vinden niet alle profvoetballers de rustieke omgeving zo fijn. Toen Leicester hier in 2004 verbleef zorgden de Engelsen zelfs voor een seksschandaal. Een vrouw beschuldigde toen spelers Dickov, Gillespie en Sinclair van ongewenste intimiteiten op het domein. Het verhaal zorgde best voor wat heisa, want de reputatie van La Manga mag niet aangetast worden.

Anderlecht houdt de alvast eer hoog. Uitspattingen moeten bij de Brusselaars niet verwacht worden. De grootste opwinding ontstaat als Steven Defour zich blesseert op training.

Corrigeer