Winterstage: van maandag 4 tot en met 10 januari in Oliva (Spanje)

STAGEDAGBOEK AA GENT. Paardenkampioen tussen de Buffalo's

Landskampioen AA Gent laadt de batterijen voor de rest van de competitie op in het Spaanse Oliva. Onze reporter Frank Buyse reist mee met Vanhaebrouck en co en houdt u elke dag op de hoogte van het doen en laten van de Buffalo's.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

9 januari: Paardenkampioen tussen de Buffalo's

Iedere dag op zo'n oefenkamp is dezelfde maar vandaag is toch een beetje anders. Vanochtend om 8 uur de gordijnen opengetrokken en op het strand  liepen niet alleen 25 blauw-witte mannetjes, met een paar fietsers daartussen en de alomaanwezige Eva aan de kant, kwam daar ook plots een paard tussenhossen!

Met een Belg er op zelfs! Ook een Belgisch kampioen, zowaar, die vinden elkaar snel blijkbaar. Het bleek namelijk Peter Bastijns te zijn, Belgisch kampioen Endurance.  Bastijns woont in Spanje waar hij een manège runt maar komt één keer per jaar naar ons land om Belgisch kampioen te worden.

Dan moeten de Buffalo's er meer voor doen. Al valt dat op deze laatste volledige stagedag wel mee. Na de strandloop wordt nog twee uur pittig getraind - en elke training op oefenkamp is pittig, jaja - maar na de lunch en de koffie reed het hele gezelschap naar Valencia. Voor twee uurtjes vrij flaneren en een diner onder elkaar. Om 23.30 u keert de bus terug, om 01 uur moet het STIL zijn op de kamers meldt het dagelijkse programma.

Morgen volgt nog één training (Kums sloot intussen weer aan, Raman en Matton revalideren verder) morgenavond wordt teruggevlogen naar Brussel Zuid. Moe maar tevreden, zoals dat heet: de Belgische landskampioen kende een perfecte stage en is klaar voor 2016. 

Het Weer: 's morgens bewolkt, daarna voldoende zon voor zwembad (want spelers waren toch weg)

Het Veld: een deuk op de penaltystip, ondergetekende probeerde een strafschop van achter het steunbeen (tijdens hun vrije namiddag speelden de journalisten een partijtje)

De Zee: niet op gelet. Er stond een paard in de weg.

8 januari: De Vrienden van Benidorm zien Buffalo's met 5-0 winnen

Vanochtend om 8 uur de gordijnen opengetrokken maar het strand was leeg. Gent trainde twee uren op het oefenveld, 's namiddags stond de enige oefenmatch van het oefenkamp op het programma, tegen het onvolprezen Duitse Würzburger Kickers. Daar kwam Sergio, bekende Vlaamse brulboei die in de buurt woont, met plezier voor af. Iedereen Buffalo! Wie er ook waren: Rosette & Daniel, een gepensioneerd koppel dat ook al jaren aan de Costa Blanca woont maar nu samen met een tiental Vrienden van Benidorm als trotse Gentenaars eindelijk eens de Gantoise in het echt konde bezig zien. "We wonen het hele jaar in Spanje. Altijd goed weer, meneer, maar de Buffalo's zien we alleen op televisie." Er was ook een Anderlechtsupporter bij maar Belgische Spanjaarden onder elkaar vergeven elkaar veel.  En ze werden verwend: in een leuk oefenwedstrijdje zagen ze bijna alle spelers  aan het werk, kregen ze vijf goals te zien en konden ze vooral nieuweling Wikheim en de grote vorm van Simon bewonderen. 'Vree Goe, Gustav,' staken ze hun duim op naar Wikheim, die even daarvoor in een duel een tand had verloren. En achteraf mochten ze op de foto met Hein Vanhaezebrouck, nog steeds de grootste ster van de landskampioen. Eviva Espana!

AA Gent: Vandenbussche(46' Sels)-Johansson(46' Nielsen), Mitrovic(69' Vitas), Vitas(46' Rafinha)- Wikheim(46' Foket), Deaux(69' Diedhiou), Van Der Bruggen(46' Neto), Saief(46' Asare)- Olayinka(46' Milicevic), Coulibaly(46' Depoitre), Diedhiou(46' Simon)

Doelpunten

Kalifa Coulibaly 35' 1-0 (Olayinka)

Laurent Depoitre 47' 2-0 (Milicevic)

Moses Simon 62' 3-0 (Neto)

Danijel Milicevic 75' 4-0 (Asare)

Vocaj (own-goal) 78' 5-0 (Simon)

7 januari: Eva en de mannen

Zo gaat dat, 's morgens in Oliva, Costa Blanca. Je trekt even na achten de gordijnen op, kijkt naar de stralende hemel boven de rustige zee en je ziet zo'n 25 blauw-witte mannetjes hardlopen op het strand…. Of neen, niet helemaal juist, de hemel is alweer bewolkt vandaag, er fietst 1 mannetje tussen de lopers - ik herken TD Gunther Schepens - en er staat één vrouw scherp toe te kijken. Dat kan niemand anders dan Eva Maenhout zijn, de psychologe van de Buffalo's. Een mysterie hoor: ze mist geen enkele training, kijkt scherp toe en neemt onverdroten notities. Maar wat dan precies wordt genoteerd blijft een goedbewaard geheim: Eva praat pas op het einde van het seizoen met de pers, deelt ze vriendelijk mee. Eva praat wel met de spelers, ongetwijfeld ook wel eens met Benito Raman bijvoorbeeld, vandaag weer last aan de knie en binnengebleven.   Eva is trouwens de enige vrouw in de wijde omgeving van AA Gent (de beroemde  Lokkende Stoeltjesmeisjes van Lichte Zeden van Oliva tellen niet mee), maar ze laat zich niet kennen en schuift  's avonds aan de bar in het hotel onverwijld aan bij al dat mannenvolk van de  technische staf. Vandaag was dat na alweer een vruchtbare dag: Eva zag de spelers op het strand, zag ze 's morgen tijdens een pittige training van 2,5 uur - elke training op oefenkamp is pittig - afzien en zag ze 's namiddags rekken en volleyballen. Raman bleef binnen. Met problemen aan knie. Niet aan het hoofd. Want daar hebben ze Eva voor.

Het Weer: 's morgens bewolkt, 's namiddags zon, maar nog steeds windy
De Zee: heerlijk warm blijkbaar, de hele beloftenploeg van Hibernians dook er in.
Het veld: zacht. Want VTM-reporter Ameloot ging zonder verdere schade zwaar onderuit

6 januari: Spelen op het strand

Het voordeel van zo'n stage is dat elke dag zo'n beetje dezelfde is en je je dagboek dus nauwelijks moet aanpassen. Dus…  Zo gaat dat, 's morgens in Oliva, Costa Blanca. Je trekt even na achten de gordijnen op, kijkt naar de stralende hemel boven de rustige zee en je ziet zo'n 25 blauw-witte mannetjes hardlopen op het strand…. Of neen, niet helemaal juist, de zee is heel onrustig en er bewegen zich deze keer ook mannetjes in zwart trainingspak op een mountainbike tussen. Als aanloop naar de ochtentraining heeft de technische staf namelijk een strandparcours uitgedokterd en dat zullen de spelers geweten hebben: het wordt een uur beuken tegen een heuse stormwind. Meteen gevolgd door nog een pittige - alle trainingen op oefenkampen zijn pittig - training op het veld van meer dan twee uren. De wind bleef even hevig, tot spijt van Play Sports dat voor De Vliegers Hoogvlieger met Depoitre graag een drone had ingeschakeld voor luchtbeelden van de training. Maar het speeltje moest aan de grond blijven.

In de namiddag ging de wind gelukkig liggen, waardoor vrolijk op het strand kon worden 'gespeeld'. Dat wil zeggen: de spelers kregen meer dan een uur een reeks grondoefeningen, afgewisseld met kleine wedstrijdjes, te verwerken. Ondanks de zware dag kon de pret niet op, "die jonge gasten zijn niet kapot te krijgen", floot soigneur Gilbert bewonderend.

 Het weer: meer zon maar vooral veel meer, 's ochtends vervelende, wind.

De zee: te hoge golven, vond waterrat Kums.

Het veld: vooral zand vandaag

5 januari: Mankende Vanhaezebrouck laat Buffalo's er keihard tegenaan gaan

Zo gaat dat, 's morgens in Oliva, Costa Blanca. Je trekt even na achten de gordijnen op, kijkt naar de stralende hemel boven de rustige zee en je ziet zo'n 25 blauw-witte mannetjes hardlopen op het strand. De Buffalo's zijn op oefenstage en dat zullen de spelers geweten hebben. Eerst een uur strandloop en na het ontbijt meteen een pittige training - zijn er andere op zo'n oefenkamp? - van 2 uren en een kwartier. Aanwinst Peter Olayinka, 's ochtends samen met TD Gunter Schepens gearriveerd,  leek blij alleen maar rondjes te moeten lopen. Maar Vanhaezebrouck, mankend door een ontsteking in zijn voet die door de vliegreis weer opspeelde, zag dat het goed was. Met hen ook de vele perslui langs de zijlijn, het was ook Open Media Day. Even dacht men de rest van de week gesloten trainingen te houden tot wanhoop van de agentschappen die de hele week boekten maar de club keerde daar op terug.

Op het appèl Play Sports, voor Geert De Vliegers Hoogvliegers met Depoître en Sporza, voor Svens Kums, topkandidaat Gouden Schoen. Geert De Vlieger kwam zelfs in het hotel Oliva Nova een oude bekende tegen: Toine Schepers, ex-PSV en nu assistent-coach van Jong PSV ook op stage in Oliva Nova. "We speelden bij de jeugd nog een België-Nederland", herinnert de ex-doelman zich nog.

In de namiddag volgde nog een training om 16.15 u, na het diner kreeg iedereen vrij. Of er aan de zuurstoffles moesten, geraakte niet bekend. Poletanovic kreeg niet vrij: die kreeg nog te horen van Michel Louwagie dat hij toch beter werd verhuurd aan OHL.

Het Weer: 's ochtends fris windje, 's namiddags volle zon, 18 graden.

De Zee: koud (vraag maar aan Kums)

Het Gras: ok.

4 januari: Vertrek mét drie nieuwkomers

Om 8 uur opende de landskampioen het nieuwe seizoen met een fikse looptocht van anderhalf uur langs de vaart achter de Ghelamco Arena. Na het ontbijt vertrok de bus naar Oostende voor vlucht JAF 1467 naar Alicante die perfect om 12.55 u vertrok. Aan boord alvast de nieuwelingen Lucas Deaux en Gustav Wikheim én de laatse aanwinst, de 24-jarige Senegalese aanvaller Aristide Simon Diedhiou, overgenomen van het Noorse FK Haugesund. De nieuwe Nigeriaanse aanvaller Peter Olayinka vervoegt de groep morgen, net zoals zijn landgenoot Simon, in zijn thuisland getrouwd.  Poletanovic vloog ook nog mee met Gent. De Servische middenvelder leek uitgeleend aan OHL dat deze week in hetzelfde hotel resideert maar twijfelt nog of hij dat wil. Er zat trouwens behalve een veertigtal toeristen nog meer schoon sportvolk op het vliegtuig. Ook wielerploeg Etix. Quick Step, onder aanvoering van Patrick Lefevere en Wouter Vandenhaute - "bekend voetbal-, wieler en mediavolk aan boord", juichte de gezagvoerder - houdt zijn winterstage aan de Costa Blanca, in het nabije Calpe.

Om 15.45 u werd geland in Alicante vanwaar het nog een uurtje rijden was naar hotel Oliva Nova Beach & Golf Resort, de temperatuur bedroeg een aangename 18 graden.  Na het avondmaal volgde nog een groepsessie met de meegereisde psychologe Eva Maenhout.

Corrigeer