Indrukwekkende Toon Aerts wint in Leuven, Nys rijdt vreemde cross

Indrukwekkende Toon Aerts wint in Leuven, Nys rijdt vreemde cross

Foto: Belga

Toon Aerts (Telenet-Fidea) heeft zondag de veldrit in Leuven, de vijfde wedstrijd van de Soudal Classics, op zijn naam geschreven. De 22-jarige Kempenaar kwam al vroeg in de race alleen op kop en hield die eerste plaats de hele tijd vast, ondanks een val in de laatste ronde. Aan de finish had Aerts 14 seconden voorsprong op zijn ploegmaat Tom Meeusen. Vincent Baestaens won op 1:17 de sprint voor de derde plaats. Sven Nys kwam als zesde binnen op 1:45 van Aerts.

Veldrijden op Sportwereld.be

Geen Wout Van Aert, Mathieu van der Poel (de winnaar van vorig jaar), Kevin Pauwels en Lars van der Haar in Leuven. De kans dus voor een heleboel andere crossers om te winnen. Aerts dook samen met Radomir Simunek als eerste het veld in. Nys was als zevende weg en ook belofte Eli Iserbyt was goed mee. Al snel ontstond een omvangrijke kopgroep: Simunek, Taramarcaz, Aerts, Iserbyt, Vanthourenhout, Nys Bastaens en Vantornout.

In ronde twee trok Nys door en de Kannibaal pakte snel enkele seconden. Een test zo bleek, want de rest kwam snel terug. Daarna vond Aerts de tijd voor een versnelling. Hij ontzag geen enkel risico en nam al snel 15 seconden. In de achtervolging vielen Vanthourenhout en Vantornout weg, waar Aerts' ploegmaats Meeusen en Iserbyt het tempo controleerden. Nys reed ondertussen tegen het achterwiel van Vincent Baestaens aan en greep naar zijn rug.

Zenuwen bij Aerts

Iserbyt sloeg een kloofje, maar de belofte kon die niet vasthouden. Ondertussen bouwde Aerts zijn voorsprong stelselmatig uit. Met nog vijf ronden voor de boeg schudde Nys nog eens aan de boom. Meeusen erkende het gevaar en sloop mee. Dan stokte het plots bij Nys, die leek in te zien dat Aerts te ver weg was. Meeusen wipte als een artiest over de greppels en ging alleen op zoek naar zijn ploeggenoot. Ondertussen loste Nys de rol.

Aerts zag af en Meeusen knabbelde aan de voorsprong. In de laatste ronde ging hij dan ook nog eens tegen de vlakte, waardoor Meeusen wel heel dicht kwam. Die leek echter vrede te nemen met een tweede plek, waardoor Aerts dolblij de finish overschreed als winnaar. Baestaens spurtte naar een knappe derde plek, voor Taramarcaz en Iserbyt. Nys werd zesde.

Toon Aerts volgt op de erelijst van de Cyclocross Leuven de Nederlander Mathieu van der Poel op. De wereldkampioen gaf zondag verstek met het oog op de nationale kampioenschappen van volgend weekend. Ook toppers als Wout van Aert, Kevin Pauwels en Lars van der Haar startten niet in Leuven.

Op woensdag 24 februari staat met de Cyclocross Masters in Waregem de zesde en laatste manche van de Soudal Classics op het programma.

Herbeleef de cross hier.

Uitslag:

1. Toon Aerts
2. Tom Meeusen
3. Vincent Baestaens
4. Julien Taramarcaz
5. Eli Iserbyt

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.