Bergbeklimmer Jelle Veyt onderneemt nieuwe poging om Mount Everest te bedwingen

Derde keer goede keer voor expeditie naar dak van de wereld?

Derde keer goede keer voor expeditie naar dak van de wereld?

Jelle Veyt traint voor een derde avontuur in Nepal. Foto: svl

Dendermonde -

Jelle Veyt, de Dendermondse bergbeklimming die al twee keer probeerde de Mount Everest te beklimmen maar daarbij telkens af te rekenen kreeg met pech, onderneemt binnenkort een derde poging om de hoogste berg ter wereld te bedwingen. “Opgeven staat niet in mijn woordenboek.”

Derde keer goede keer: hopelijk geldt dat dit jaar voor Jelle Veyt. “Na twee mislukte expedities op de Mount Everest bereid ik me opnieuw voor om de hoogste berg ter wereld zonder extra zuurstof te beklimmen”, zegt Veyt.

In 2013 vertrok Veyt met de fiets vanuit Dendermonde richting Nepal. Eerst maakte hij nog een omweg van 700 kilometer om de hoogste berg van Europa — De Elbrus, 5.642 meter hoog — te beklimmen. “Een tocht van 13.000 kilometer en vijf maanden later stond ik aan de voet van de Everest. Maar na de tragedie van april 2014, waarbij zestien sherpa's het leven lieten, werden alle expedities afgeschaft.”

Vorig jaar ondernam Veyt een tweede poging om de top van de Everest te bereiken maar toen trof een zware aardbeving Nepal. “Voor de ramp zat ik op 6.500 meter hoogte, in kamp 2. Ik ging naar het basiskamp op 5.300 meter hoogte om daar te rusten en toen is die aardbeving begonnen. Het was de eerste keer dat ik zoiets meemaakte.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio