Terreurverdachte Mohamed Karay schreef begin december afscheidsbrief op computer

Kamikaze Rider was al maand in de ban van zelfmoordaanslag

Mohamed Karay. Foto: Photo News

Terreurverdachte Mohamed Karay (27), een van de twee aangehouden leden van motorclub Kamikaze Riders, verwachtte dat hij tijdens de geplande aanslag in Brussel tijdens oudjaar zou sneuvelen. Op 1 december 2015 schreef hij alvast een afscheidsbrief die bestemd was voor zijn moeder, broer en familie.

“Lieve Mama, ik hou van jou.” Met die woorden begint de afscheidsbrief van Mohamed Karay, die hij thuis op zijn computer geschreven heeft. Typisch de brief van een kandidaat-zelfmoordenaar of Syriëstrijder alvorens hij vertrekt voor een opdracht die hij mogelijk niet zal overleven, zo klinkt het bij de speurders.

Een brief die het gerecht beschouwt als een onweerlegbaar bewijs dat Karay, samen met Kamikaze-oprichter Said Saouti (27), wel degelijk tijdens oudjaar een bloedbad wou aanrichten op de Brusselse Grote Markt en in een politiekantoor, wellicht dat aan de nabijgelegen Kolenmarkt.

In zijn brief vraagt Karay zijn familie om vergiffenis. Mocht hem iets ergs overkomen, dan vraagt hij zijn moeder of zij zijn openstaande schulden zou willen betalen. “Ik laat je mijn wagen achter, mijn bromfiets en mijn quad. Mijn motor is voor mijn broer bestemd”, schrijft de Kamikaze Rider nog. En hij eindigt met een grapje, zoals hij het zelf noemt. Al hebben de speurders daar hun bedenkingen over.

Politie als doelwit

Volgens de onderzoekers bevestigt de brief van Mohamed Karay de verklaringen van twee andere leden van de Kamikaze Riders toen die vorige donderdag verhoord werden. De twee mannen verklaarden dat eind november tijdens een clubbijeenkomst openlijk gesproken werd over plannen om bij de overgang van oud naar nieuw een aanslag te plegen in hartje Brussel. Militairen en politiemannen moesten eraan geloven.

Bij die vergadering werd naar verluidt het hoge woord gevoerd door Said Saouti, maar was het ook duidelijk dat Mohamed Karay het volledig met hem eens was. Terwijl bij Karay niet alleen zijn afscheidsbrief, maar ook heel wat sterk ISIS-gekleurd propagandamateriaal werd aangetroffen, leverde de huiszoeking bij Said Saouti geen bezwarend bewijsmateriaal op van diens betrokkenheid bij de geplande aanslag op oudjaar.

Gevaarlijke motorreizen

Tijdens hun verhoor piepten de twee verdachten met geen woord over de afscheidsbrief van Mohamed Karay. Ook niet toen de speurders hen erover aanspraken. In kringen rond Karay is nu te horen dat de speurders volgens hem zijn afscheidsbrief in een verkeerde context plaatsen. Aangezien hij deelnam aan heel wat motorreizen in binnen- en buitenland, vreesde Karay dat hem daarbij iets ergs kon overkomen. En wou hij zijn familie verklappen wat er in dat geval met zijn hebben en houden moest gebeuren. Karay blijft erbij dat hij geen aanslag in Brussel beraamd heeft. En dat beweert ook Saouti nog altijd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S