Vogelopvangcentrum gaat samenwerken met UGent

Vogelopvangcentrum gaat samenwerken met UGent

Algemeen coördinator Claude Velter wil ook educatieve werking uitbreiden. Foto: efo

Oostende -

Voor de zomer openen vijftien nieuwe kooien en verdrievoudigt de oppervlakte van de vliegkooien in het vogelopvangcentrum. “De samenwerking met UGent en het Vlaams Instituut voor de Zee is een belangrijk erkenning”, zegt Claude Velter.

Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren huist al zes jaar langs de Nieuwpoortsesteenweg vlakbij het provinciaal domein Raversijde en blikt terug op een rustig 2015.

“Elk jaar stijgt het aantal dieren dat we opvangen. 120 soorten vogels zijn goed voor negentig procent van de intakes. We vangen het meest meeuwen, merels en houtduiven op, maar daarnaast ook vleermuizen, egels en kleine zoogdieren. In 2015 vingen we 3.500 dieren op. Dat zijn er evenveel als het jaar voordien omdat de winter zacht was, de zeevogels verder op zee bleven en we zo ontsnapten aan een ramp met de Flinterstar. Meer dan de helft herstelt en kunnen we vrijlaten”, duidt Claude Velter, algemeen coördinator van het centrum.

De dieren worden nu opgevangen in vier nieuwe kooien en een grote vliegkooi vooraleer ze opnieuw vrijgelaten worden. Zopas kreeg het vogelopvangcentrum ook een bouwvergunning voor de grootste uitbreiding sinds ze op Raversijde zitten.

“De grote vliegkooi verdrievoudigt in oppervlakte. Daarnaast worden nog vijftien extra kooien gebouwd door de UGent. We gaan ook intensief samenwerken met de faculteiten dierengeneeskunde en terrestrische ecologie die de dieren bestudeert. Zo loopt nu al een proefproject om na te gaan hoe de mantelmeeuw zich aanpast aan de omgeving. De samenwerking is voor ons een mooie erkenning. Wij staan in voor het onderhoud en kunnen de vijftien kooien gebruiken op momenten dat er geen wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt.”

Het vogelopvangcentrum investeert 80.000 euro, UGent en het Vlaams Instituut voor de Zee 120.000 euro. De bouw van de nieuwe kooien moet voor de zomer klaar zijn. Daarnaast wil het vogelopvangcentrum zijn educatieve werking uitbreiden. “Hier werken vijf mensen, drie studenten uit andere landen en we kunnen ook beroep doen op zeventig vrijwilligers voor rondleidingen en verzorging. Er komen elk jaar meer dan honderd groepen en dat willen we verhogen zodat we de werking bij nog meer mensen bekend kunnen maken. En dat leidt dan weer tot meer dieren die binnengebracht worden”, besluit Velter.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio