In Vlaanderen is aantal doden met één derde gedaald

57 Belgen stierven bij woningbrand in 2015

57 Belgen stierven bij woningbrand in 2015

Foto: google, kdl

In ons land zijn vorig jaar 57 mensen om het leven gekomen bij een woningbrand. Dat blijkt uit de statistieken van brandadviseur Tim Renders. Het zijn er een flink stuk minder dan een jaar eerder, toen nog 69 mensen het leven lieten.

De daling is  hoofdzakelijk in Vlaanderen merkbaar, waar vorig jaar 23 mensen omkwamen bij een brand in hun woning. Dat is een daling met bijna één derde in vergelijking met een jaar eerder, toen er nog 33 slachtoffers vielen. In Wallonië lijkt het aantal dodelijke slachtoffers even hoog te blijven: 33 doden dit jaar, tegenover 32 mensen een jaar eerder.

Klik op de kaart voor meer informatie over de dodelijke branden in 2015:

“Of de daling in Vlaanderen toeval is of niet, kan ik niet zeggen”, zegt Tim Renders, brandweerman in Leuven en adviseur brandveiligheid. Hij is de enige persoon in ons land die sinds twee jaar statistieken bijhoudt over woningbranden en het aantal dodelijke slachtoffers. De overheid zelf houdt geen cijfermateriaal bij. “Een periode van twee jaar is te kort om conclusies te trekken”, vindt Renders.

Wel is duidelijk dat het aantal doden in ons land ondanks de daling in Vlaanderen nog altijd hoger ligt dan bij onze buurlanden. In Nederland bijvoorbeeld schommelt het aantal doden al jaren rond de 40. Nochtans is Nederland met 16,8 miljoen inwoners een groter land.

“Opvallend is het hoge aantal kinderen dat elk jaar overlijdt”, vindt Renders. In 2015 ging het om 12 kinderen, waarvan er acht nog niet eens vijf jaren waren. Een jaar eerder stierven 8 kinderen.

Rookmelders redden levens

“Meer dan ooit wil ik benadrukken dat rookmelders levens redden”, zegt Renders. “Zeker ’s nachts, als je slaapt en je een brand niet kunt ruiken. We zien ook dat overdag nog steeds heel wat dodelijke branden uitbreken. In zowat alle kamers van je huis, of toch zeker in alle kinderkamers, hoort een rookmelder. Alleen in de keuken, de badkamer of de garage hang je ze beter niet.”

 

Corrigeer

MEER NIEUWS