150.000 Amerikanen willen dat Obama de zaak Steven Avery heropent

VS schreeuwt om vrijlating van moordenaar na serie op Netflix

Avery werd beschuldigd van moord. Er werd bloed, DNA en beenderen van het slachtoffer in zijn autokerkhof gevonden. Foto: ap

Vergeet de onopgehelderde zaken van Sherlock Holmes en Hercule Poirot. Het mysterie dat de wereld nu in de ban houdt, is een moordzaak in een uithoek van de Verenigde Staten. Sinds kort is op Netflix een docu-serie te zien die het verhaal van Steven Avery (53) vertelt. 'Making a Murderer' belicht vooral de vele lacunes in het onderzoek. Dat doet het zo overtuigend dat liefst 170.000 mensen schreeuwen om de heropening van de zaak.

Steven Avery. Tot voor kort een onbekende, veroordeelde moordenaar uit het Amerikaanse Wisconsin, staat ­plotseling wereldwijd in de schijnwerpers, nadat Netflix be­sliste om een docu-serie aan zijn verhaal te wijden.

De schroothandelaar werd in 1985 veroordeeld voor ­verkrachting van Penny Beernsten. De 36-jarige echtgenote van een rijke industrieel was tijdens het joggen in de struiken getrokken en verkracht. De detective die op zaak zit, James Lenk, was ­direct overtuigd van Avery’s schuld. Ook openbaar aanklager Ken Kratz is er zeker van dat Avery de schuldige is.

Ze kregen gelijk: Penny Beernsten wees op een foto Avery aan als haar verkrachter. Hij schreeuwde zijn ­onschuld uit, maar werd veroordeeld tot 35 jaar cel. Na achttien jaar in de gevangenis, wees DNA-onderzoek plots uit dat de man niets met de zaak te maken kon hebben. Hij werd vrijgesproken, en bereidde een schadeclaim van 32 miljoen euro voor omdat hij jarenlang onterecht vastzat.

Maar wanneer de zaak van de schadeclaim op 31 oktober 2005 wordt ingeleid, blijft schroothandelaar Avery ­liever thuis. Hij zou namelijk bezoek krijgen: van fotografe Teresa Halbach (25). De fotografe werkte bij het tijdschrift Auto Trade Magazine, waar mensen hun tweedehandsauto adverteren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees