Zo zullen de nieuwe reeksen in het betaald voetbal er volgend seizoen uitzien

Zo zullen de nieuwe reeksen in het betaald voetbal er volgend seizoen uitzien

Met dit schema moeten alle Belgische ploegen rekening houden aan het einde van het seizoen: de gevreesde competitiehervorming! Foto: rr

De Belgische voetbalwereld staat voor een turbulente periode: na het huidige seizoen wordt een grote hervorming doorgevoerd. Nu de reguliere competitie er in zowel de eerste als de tweede klasse opzit, maakten wij een overzicht. Welke clubs maken volgend seizoen deel uit van de voetbalelite, welke ploegen kunnen profclubs blijven en wie moet naar het amateurvoetbal?

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

BETAALD VOETBAL 1A:

Na de reguliere competitie blijven de eerste 15 ploegen uit de Jupiler Pro League uiteraard deel uitmaken van de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Dat zijn AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, KV Oostende, Zulte Waregem, Charleroi, RC Genk, Standard, Lokeren, KV Mechelen, STVV, KV Kortrijk, Waasland-Beveren, Moeskroen en Westerlo. Zij spelen op dit moment onderling nog Play-off 1 en Play-off 2 om Europees voetbal, maar dat heeft verder geen invloed op de indeling van de reeksen voor het voetbalseizoen 2016-2017.

Ook de kampioen uit tweede klasse mag deel uitmaken van de Belgische voetbalelite. Dat is dus WS Brussel, op voorwaarde dat zij maandag hun licentie toegekend krijgen van het BAS. Als ze die niet krijgen, promoveert KAS Eupen als nummer twee.

Samen vormen die zestien ploegen de nieuwe topklasse 'Betaald voetbal 1A'. Die reeks wordt erg vergelijkbaar aan de huidige eerste klasse, want zal worden afgewerkt volgens het bekende principe: een reguliere competitie, gevolgd door play-offs (waaraan weliswaar ook de "tweedeklassers" mogen deelnemen, maar waarin geen ticket voor promotie te verdienen valt, zie lager). De laatste van het klassement degradeert.

BETAALD VOETBAL 1B:

Verder is er in het Belgische voetbal nog maar plaats voor acht profploegen (in totaal blijven er dus nog 24 profclubs over).

Eén van die ploegen wordt OH Leuven omdat zij als laatste eindigden in de Jupiler Pro League. 

De overige zeven zijn de nummers twee tot en met acht uit de Proximus League. Mocht WS Woluwe zijn licentie voor betaald voetbal maandag niet krijgen, gaat Eupen in eerste klasse spelen en hoort Roeselare plots als nummer negen uit de Proximus League toch bij 1B.


Daarin spelen alle ploegen viermaal tegen elkaar (28 wedstrijden in totaal), onderverdeeld in twee periodekampioenschappen van 14 wedstrijden. De twee periodewinnaars strijden na afloop tegen elkaar voor een promotieticket naar het Betaald Voetbal 1A. De drie best geplaatste clubs van het algemeen eindklassement (na 28 speeldagen) mogen deelnemen aan Play-off 2 en maken dus kans op Europees voetbal. De andere vier clubs (die dus niet promoveren of deelnemen aan Play-off 2) spelen onderling Play-off 3. De laatste van dat minitoernooitje zakt naar het amateurvoetbal.

SUPERLIGA AMATEURS:

Onder het profvoetbal komt de laatste nationale reeks van 16 ploegen: daarin de laatste negen ploegen uit het huidige seizoen tweede klasse: Roeselare, Dessel Sport, Seraing United, Virton, ASV Geel, Deinze, Patro Eisden Maasmechelen, Heist en Koksijde. Voor de indeling van deze reeks hangt er ook nog aardig wat af van de zaak die WS Brussel heeft aangespannen voor het BAS. Als WS Brussel geen licentie voor het betaalde voetbal krijgt, zal het in plaats van nummer negen Roeselare deze reeks vervoegen. Indien WS Brussel geen licentie voor het betaalde voetbal én geen licentie voor de hoogste klasse van het amateurvoetbal krijgt, zoals de licentiecommissie aanvankelijk had beslist, dan zal nog één extra ploeg deze reeks vervoegen.


Verder ook de nummers 1 en 2 uit derde klasse A. Daar vroeg huidig nummer twee Sint-Eloois-Winkel echter geen licentie aan, waardoor het er nog om zal spannen op de laatste speeldag zondag 1 mei. VW Hamme is als enige in deze reeks al zeker van deelname aan de hoogste amateurklasse.

En de nummers 1 en 2 uit derde klasse B: Beerschot-Wilrijk en Oosterzonen.

Voor de laatste drie plaatsen in 'Eerste klasse amateurs' spelen 8 ploegen uit derde klasse A en derde klasse B een eindronde: 

3A: Oudenaarde of Dender/Londerzeel/ Eendracht Aalst/La Louvière of Olsa Brakel

3B: Bocholt/Hasselt/Sprimont/ FC Luik of Rupel Boom

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.