Standard in beroep tegen schorsing Dossevi

Standard in beroep tegen schorsing Dossevi

Foto: Photo News

Standard Luik heeft een beroep in evocatie ingediend bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) naar aanleiding van de schorsing van één speeldag voor Matthieu Dossevi, zo meldde de eersteklasser dinsdag op zijn website. De Rouches zijn van mening dat er procedurefouten gemaakt zijn in strijd met het bondsreglement.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Bij de 4-1 nederlaag op KV Oostende kwam Dossevi iets na het uur te laat met zijn tackle op KVO-middenvelder Siani. Scheidsrechter Joeri van de Velde twijfelde niet en trok de rode kaart. “Met zijn tackle bracht de middenvelder van Standard de fysieke integriteit van Siani in gevaar”, aldus het Bondsparket, dat Dossevi twee matchen - thuis tegen Moeskroen-Péruwelz en op het veld van Lokeren - wilde laten brommen. De Geschillencommissie vond de uitsluiting voldoende en sprak Dossevi vrij (Bekijk de rode kaart van Dossevi in het matchverslag ).

De vrijspraak was niet naar de zin van het Bondsparket, dat in beroep ging en ter zitting twee speeldagen schorsing en een geldstraf van 600 euro vorderde. De Geschillencommissie Hoger Beroep zocht de gulden middenweg en strafte Dossevi met één speeldag schorsing en 400 euro boete. Daardoor zou Standard in de uitwedstrijd bij KSC Lokeren op de 22e speeldag in de Jupiler Pro League niet kunnen rekenen op de Franse middenvelder, maar de Rouches trekken alsnog in beroep op grond van procedurefouten. Club en speler zullen voor de Evocatiecommissie van de KBVB moeten verschijnen. "Gezien de begane fouten in deze procedure, vraagt Standard een snelle behandeling van dit beroep, zodanig dat de beslissing binnen een redelijke termijn genomen kan worden", klinkt het op de website van de Luikenaars.

Standard vindt dat de zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep niet op de gebruikelijke datum plaatsvond, waardoor er inbreuk gepleegd werd op het reglement. "Dossevi kon zich niet persoonlijk verantwoorden op de zitting", aldus de Rouches. In normale omstandigheden moest het dossier van Dossevi behandeld worden op 25 december, maar "op een feestdag zijn er geen zittingen", aldus de beroepscommissie. De zaak werd verplaatst naar 29 december, "maar omwille van overmacht, waarbij alle partijen zich neerlegden, kon de commissie het dossier niet behandelen en werd in overeenstemming met alle partijen het dossier op 5 januari behandeld", verklaart de beroepscommissie, die dus niet vindt dat de rechten van Dossevi op dat vlak geschonden zijn. Wel geeft de commissie toe dat het Bondsparket niet de bevoegdheid heeft om spelers voor de Geschillencommissie Hoger Beroep te dagen. Het parket van de KBVB gaf zijn fout dinsdag ter zitting ook toe.

Enoh vangt bot

De Geschillencommissie Hoger Beroep bevestigde dinsdagmiddag bovendien de twee speeldagen schorsing voor Lokeren-speler Lewis Mbah Enoh.

In het stadion van KV Mechelen, waar Lokeren 1-1 gelijkspeelde, deelde Enoh in de 75e minuut een elleboogstoot uit aan de Mechelse verdediger Mourad Satli. De 23-jarige Kameroener werd niet bestraft door scheidsrechter Frederik Geldhof, maar de Reviewcommissie oordeelde dat een sanctie wel op zijn plaats zou zijn. Het Bondsparket vorderde twee speeldagen schorsing en een boete van 600 euro. De Geschillencommissie bestendigde dat voorstel en verhoogde de boete zelfs met 200 euro. Sporting Lokeren ging in beroep, zonder succes. De Geschillencommissie Hoger Beroep vond twee speeldagen schorsing en 800 euro boete een gepaste straf.

"De tussenkomst van de Reviewcommissie is legitiem, aangezien de elleboogstoot bevestigd wordt door de tv-beelden. De scheidsrechter heeft de fase manifest verkeerd beoordeeld. De indicatieve tabel schrijft voor een slag 1 tot en met 5 speeldagen schorsing voor. Uit de tv-beelden blijkt dat Enoh bij de bewuste fase met zijn linkerelleboog de tegenstrever vrijwillig en opzettelijk raakt op zijn gezicht. Hij bracht hierdoor de fysieke integriteit van Satli in gevaar. Het gaat bij de fase niet zomaar om het afschermen van de bal", aldus de commissie.
 

Corrigeer