“Geen bewijs voor geheime gangen in graftombe Toetanchamon”

“Geen bewijs voor geheime gangen in graftombe Toetanchamon”

Archeoloog Zahi Hawass. Foto: Photo News

De Britse archeoloog Nicholas Reeves kwam afgelopen zomer met de theorie dat er zich in het graf van farao Toetanchamon verborgen kamers bevonden. Sterker nog: in één van de kamers zou koningin Nefertiti begraven liggen, de stiefmoeder van Toetanchamon. De wereld was klaar voor een archeologische sensatie. “Klinkklare nonsens”, luidt het nu bij de gerenommeerde Egyptische archeoloog Zahi Hawass.

De Egyptische minister voor Oudheid Mahmoed Aldamaty was in november vorig jaar nochtans duidelijk: experts waren “bijna 90 procent zeker” dat er geheime kamers waren, met in één daarvan dus de tombe met het lichaam van Nefertiti.

Maar de gerenommeerde Egyptische archeoloog en voormalig minister van Antiquiteiten Zahi Hawass veegt die bewering nu volledig van tafel. “Meneer Reeves verkoopt gebakken lucht”, klinkt het. “Hij is erin geslaagd om iets opwindend te zeggen, maar zijn uitleg is werkelijk nergens op gebaseerd.”

Scherpe afbeeldingen

De uitleg van Reeves was gebaseerd op haarscherpe afbeeldingen die gemaakt waren in de grafkamer van Toetanchamon. Daarop zouden er doorheen scheuren en spleten twee geheime gangen te zien zijn . De archeoloog wou zijn stelling bovendien kracht bij zetten door een gat te maken in de muur. Iets dat Hawass nooit zal toelaten. “De graftombe is zeer kwetsbaar. Elk gat kan de muurschilderingen in de graftombe vernielen.”

DNA

Waar ligt de mummie van Nefertiti dan wel verborgen? Volgens Hawass is dat in Amanra, een overblijfsel van een oude stad in de Nijlvallei. Een andere theorie is dat één van de twee vrouwelijke mummies die in de Vallei der Koninginnen gevonden werd die van Nefertiti is. Het DNA van die mummies zal vergeleken worden met dat van de recent gevonden mummie van koningin Mutnodjmet, de zus van Nefertiti. Volgens Hawas zal enkel die test uitsluitsel geven of de mummie van Nefertiti al dan niet gevonden is.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees