Verkeersexpert: "Verlaag snelheid naar 60 km/u op snelwegen"

Vorig jaar was een recordjaar voor de files in ons land, zo blijkt uit cijfers van automobilistenbelangenvereniging Touring Mobilis. UHasselt-verkeersdeskundige Willy Miermans denkt dat de investeringen die de regeringen aankondigen weinig soelaas zullen bieden. "Ons mobiliteitsgedrag aanpassen en de snelheid op de snelwegen verlagen naar 60 à 70 kilometer per uur, dat is het enige wat kan helpen", zegt hij op TV Limburg.

"Deze problemen hadden we al lang zien aankomen", analyseert Miermans de mobiliteitsbarometer van de automobilistenvereniging. "Extra rijstroken aanleggen duurt echter te lang en kost veel. En nog voor het beton droog is, staan ze weer vol."

Miermans ziet drie mogelijke oplossingen voor het fileprobleem. "Ten eerste is de woonplaatskeuze belangrijk. Ga je op een plek wonen waar je enkel met de auto geraakt, dan komt je in de file terecht. Ga je ergens wonen waar openbaar vervoer alle kansen heeft, dan blijf je mobiel."

Daarnaast vindt de verkeersdeskundige dat we allemaal te hard "vasthangen aan die nine-to-fivejob, van maandag tot vrijdag". "We blijven in die traditionele patronen hangen, wat er ook geschreven wordt over die 24 uren-samenleving."

Tot slot stelt Miermans voor om de snelheid op de autosnelwegen te verlagen. "De ideale snelheid is 60 à 70 kilometer per uur. Dan kunnen onze wegen het meeste auto's per uur verwerken. Zoals Steve Stevaert zaliger zei: trager is sneller", aldus Miermans.

Corrigeer

MEER NIEUWS