Antwerpse dokwerkers worden getest op drank en drugs

Antwerpse dokwerkers worden getest op drank en drugs

Dokwerkers in de Antwerpse haven kunnen vanaf 15 januari collectief worden onderworpen aan al dan niet aangekondigde drugs- en alcoholcontroles. Tot dusver konden alleen individuele havenarbeiders daartoe worden verplicht als ze zich verdacht gedroegen. “We willen geen heksenjacht, wel bewustwording”, zegt werkgeverskoepel CEPA woensdag in de Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws.

De maatregel is uitgewerkt in de cao voor de haven van Antwerpen, die op 15 januari in werking treedt. Werkgevers zullen zelf kunnen bepalen of ze een volledig schip dan wel één team aan een drugs- of alcoholcontrole onderwerpen.

“De campagne focust op bewustmaking”, luidt het bij CEPA. “We willen wijzen op de gevaren van drank en drugs en schenken extra aandacht aan hulpverlening.”

CEPA noch transportbond BTB heeft het over een specifiek probleem onder de dokwerkers. “We gaan ervan uit dat het drank- en drugsgebruik in onze haven niet groter is dan in de rest van de maatschappij”, klinkt het. Maar volgens een anonieme werkgever zijn er soms wel problemen. “Vooral in de late ploeg en de nachtshift.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees