Michael Boogerd alsnog voor twee jaar geschorst

Michael Boogerd alsnog voor twee jaar geschorst

Foto: Photo News

Michael Boogerd is door de UCI geïnformeerd dat hij alsnog voor twee jaar geschorst is als gevolg van het overtreden van de Anti-dopingregels tijdens zijn actieve carrière als beroepswielrenner. De schorsing betekent dat hij twee jaar niet actief mag zijn in het wielrennen of andere sporten. Hij moet dus zijn activiteiten als ploegleider in de wielerploeg Roompot-Oranje Peloton beëindigen. Bovendien worden alle uitslagen van Boogerd uit alle competities van 2005 en 2007 geschrapt.

De 43-jarige Boogerd reed zijn volledige carrière voor Rabobank. Hij won onder meer de Amstel Gold Race, de Brabantse Pijl en ritten in de Tour de France, waarin hij in 1998 (de beruchte dopingtour) vijfde werd. Boogerd bekende in maart 2013 dat hij zich aan doping had bezondigd tijdens zijn carrière. Van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 maakte hij gebruik van epo, bloedtransfusies en cortisonen.

Bijna drie jaar na die bekentenis wordt Boogerd dus alsnog geschorst door de UCI. De Nederlander liet weten niet in beroep te zullen gaan tegen die schorsing. “Omdat ik net als tijdens mijn vrijwillige openlijke bekentenis de verantwoordelijkheid draag en de consequenties aanvaardt voor beslissingen die ik zelf in het verleden heb genomen.”

Boogerd komt niet aanmerking voor strafvermindering. “Omdat ik altijd alleen bereid was en ben om mijn eigen verhaal te vertellen en niet over andere renners of begeleiders verklaringen afleg.”

 Boogerd raakt Nederlandse driekleur 2006 

Michael Boogerd mag zijn fraaie ritzege in de Tour de France van 2002 en overwinning in de Amstel Gold Race van 1999 behouden op zijn erelijst, maar hij raakt toch ook een aantal klasseringen kwijt die hij tussen 2005 tot en met 2007 bij elkaar fietste. In deze periode boekte Boogerd één sprekende overwinning en dat was in 2006 het Nederlands kampioenschap op de weg. Hij stond drie keer op het podium van een voorjaarsklassieker: in 2005 eindigde hij als tweede in de Amstel Gold Race achter de Italiaan Danilo Di Luca, het jaar erop werd hij derde in de Limburgse heuvels. In 2005 finishte Boogerd als derde in Luik-Bastenaken-Luik.De toenmalige kopman van Rabobank reed al die jaren de Tour de France. Zijn beste eindklassering in die periode was de twaalfde plaats in 2007.
 

Roompot-Oranje Peloton ontgoocheld

De Nederlander moet dus zijn functie als ploegleider van Roompot-Oranje Peloton beëindigen. “Het bestuur, management en de ploegleiding hebben met teleurstelling kennisgenomen van de beslissing van de tuchtcommissie van de UCI”, aldus het team. “Met name het verloop en de duur van de gevolgde procedure hebben naar onze mening niet bijgedragen aan een correcte afhandeling van deze kwestie. Wij hebben begrip voor de beslissing van Michael om de uitspraak van de internationale wielerunie niet aan te vechten en er de voorkeur aan te geven een einde te willen maken aan een langdurige periode van onzekerheid. Tijdens een bijeenkomst met alle renners en collega ploegleiders heeft hij dit vanmiddag ook nog eens toegelicht”.

Ook teammanager Michael Zijlaard betreurt de beslissing. “Als mede-initiatiefnemer van ons project was Michael van zeer grote waarde in het begeleiden van jonge Nederlandse renners, die zo hun droom waar konden maken. Dat blijft ook het uitgangspunt van ons team. In het afgelopen jaar heeft hij als ploegleider van Roompot-Oranje Peloton veel energie gestoken in het leren van die talenten wat het is om, in deze gelukkig andere tijd, beroepsrenner te zijn. Zijn negatieve ervaringen uit het verleden zijn daarbij juist een motivatie geweest om onze renners hun sport met passie en overtuiging schoon te laten beleven”.

Corrigeer