VIDEO. In dit nieuwe restaurant betaal je per gram

Leuven - Aan de Vaartkom in Leuven is deze week Noordoever geopend, een restaurant waar de klanten betalen per gram.

In het nieuwe restaurant staat iedere dag een buffet van zelfgeberide, vegetarische gerechten die gemaakt werden met lokale, biologische en seizoensgebonden ingrediënten. De klanten kunnen zelf naar wens hun bord vullen. Aan de kassa betalen ze 0,031 euro per genomen gram.

"Het is een eenvoudig en vooral heel duidelijk systeem", zegt Piet Weemaes die samen met Dirk Vandervoort de zaak startte. "Door de klanten te laten betalen per gram, willen we eigenlijk vooral vermijden dat er veel weggegooid wordt. De mensen schatten zelf in hoeveel ze op kunnen. Ik zag het systeem al in New York en Nederland en vond het fantastisch. Zeker voor kinderen, wiens ogen vaak groter zijn dan hun mond. Ze kunnen een beetje nemen en later gewoon komen bijnemen."

Het systeem blijkt te werken, want sinds de opening van Noordoever heerst er een drukte van jewelste. 's Middags komen om en bij de 150 mensen eten. "En alle borden zijn altijd leeg", zegt Piet.

Zijn geloof in het concept blijkt dus terecht. Dat moest ook wel, want de zaak opende ambitieus. Piet en Dirk bouwden het interieur van de zaak volledig zelf en startten deze week onmiddellijk met een ploeg van tien mensen. "Op termijn willen we uitgroeien tot een inspirerende zaak waar lekker eten en gezond, duurzaam leven centraal staan. Nu al is er ook een winkelhoek waar duurzame producten verkocht worden. En eten afhalen, kan uiteraard ook."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees