Het langverwachte Gentse circulatieplan is af. Het ingrijpende plan hertekent de verkeersstromen in de binnenstad van Gent grondig en grijpt in op alle grote doorgaande auto-assen. Het wordt onmogelijk om nog met de auto dwars door Gent te rijden. Wie de binnenstad in wil, zal dat via de juiste invalsweg op de stadsring R40 moeten doen. Het wordt hoe dan ook aanpassen.
Na bijna twee jaar puzzelen, inspraakvergaderingen en politiek overleg is het circulatieplan tot op straatniveau klaar. Donderdagavond is het voorgelegd aan een speciale commissie van de gemeenteraad, die het in februari zou moeten goedkeuren. Op 3 april 2017, de start van de paasvakantie volgend jaar, wordt het ingevoerd.
Vrijdag in De Gentenaar: een analyse van het mobiliteitsplan, de belangrijkste ingrepen en een grote kaart met een legende midden in de krant.
Het circulatieplan is het ingrijpendste stuk van het grotere, nieuwe mobiliteitsplan van Stad Gent. De ambitie op lange termijn is om het autoverkeer in de stad gevoelig te doen dalen, in ruil voor fietsers, wandelaars en openbaar vervoer. Volgens schattingen van het Mobiliteitsbedrijf zijn tot veertig procent van de auto’s in de binnenstad auto’s die dwars door Gent rijden of de R40 afsnijden door de stad. Daarom worden alle assen voor doorgaand autoverkeer doorgeknipt.
Het circulatieplan verdeelt de binnenstad van Gent in zeven stadslobben, die elk een kleur krijgen. Het belangrijkste principe is dat met de auto van de ene lob naar de andere rijden onmogelijk wordt. Automobilisten die van punt A naar punt B willen rijden binnen de R40 zullen telkens eerst naar die R40 moeten rijden, om dan op het juiste moment de binnenstad weer in te duiken.
Geen fietsers
Nog volgens dat plan mag er in vier winkelstraten geen verkeer meer komen tussen 11 en 19 uur. Auto's van bewoners of leveranciers zijn vanaf april 2017 niet meer welkom in de Langemunt, de Koestraat-Kalandeberg, de Mageleinstraat en de Donkersteeg. Maar ook fietsers zullen dan niet meer toegelaten zijn.