Francken verplicht asielzoekers cursus ‘omgaan met vrouwen’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat alle asielzoekers leren hoe ze met vrouwen moeten omgaan. Dat zegt hij in een reactie op wat in Keulen gebeurd is. “Sommige opvangcentra zetten hier al op in, maar we zullen dit de komende weken uitbreiden”, zegt hij. Francken volgt daarmee het voorbeeld van Noorwegen waar migranten al langer ­dergelijke cursussen krijgen.

In het asielcentrum van Kapellen gebeurt dit al, met veel ­succes, zegt adjunct-directeur Britt De Herdt. “Veel van die jonge, viriele mannen zijn in hun thuisland zeer strikt ­gescheiden gebleven van het andere geslacht. Plots komen ze in een samenleving terecht die veel toleranter is, waarbij vrouwen in de zomer luchtig gekleed gaan. Het leidt ertoe dat sommigen gaan denken dat hier alles mag en alles is toegelaten. Vandaar de cursus, om zeer duidelijk de puntjes op de i te zetten.”

Ook het huidige sanctiesysteem, waarbij iemand bij zware feiten dertig dagen van zijn ­opvangrecht verliest, volstaat daar niet voor, zegt Francken. Daarom heeft hij met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een werkgroep opgericht om te zoeken hoe sneller en kordater opgetreden kan worden. Eén van die nieuwe maatregelen is wie zich misdraagt op te sluiten in een gesloten asielcentrum.

Corrigeer

MEER NIEUWS