“Cursus ‘omgaan met vrouwen’ is er niet alleen voor mannen”

“Cursus ‘omgaan met vrouwen’ is er niet alleen voor mannen”

Theo Francken Foto: BELGA

Als het van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) afhangt, zal elke asielzoeker binnenkort een cursus ‘omgaan met vrouwen’ moeten volgen. “De cursus is in de eerste plaats gericht op mannen maar ook vrouwen moeten beseffen dat agressie en seksueel geweld in België niet getolereerd wordt.”

“We hebben een hoge instroom van jonge mannen tussen de 16 en 35 jaar, voornamelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika”, zegt Francken in De Ochtend op Radio 1. “Daar zijn de normen en waarden helemaal anders dan in België. In ons land is het normaal dat mannen en vrouwen gelijk zijn: vrouwen hebben stemrecht, gaan werken en nemen deel aan het sociale leven. Daar hebben we 60 jaar geleden voor gestreden en ik ben niet van plan om daar verandering in te brengen. We moeten bij ons standpunt blijven: mannen en vrouwen moeten gelijk behandeld worden. Met het invoeren van de cursus wil ik nog eens de puntjes op de i zetten en onze Westerse waarden benadrukken.”

Pictogrammen

Maar of zo’n cursus een cultureel ingebakken patroon kan omkeren, is nog maar de vraag. “We moeten ergens beginnen”, legt Francken uit. “De rechten en vrijheden staan dan wel opgesomd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens maar geef toe, wie leest dat? Of beter gezegd, wie kan het lezen? Onder de asielzoekers zitten ook heel wat laaggeschoolde mannen en vrouwen. We moeten hen van in het begin duidelijk maken wat kan en niet kan: in hun taal, met pictogrammen en ja met een cursus.”

Niet alleen voor mannen

De cursus is in de eerste plaats gericht op mannen maar ook vrouwen . “We willen ook vrouwen tonen dat ze in ons land kunnen werken en dat mannen bijdragen in het huishouden. We moeten vrouwen uit het Midden-Oosten en Afrika leren dat ze wel degelijk dezelfde rechten en plichten hebben als mannen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS