Seksuele opvoeding voor nieuwkomers “nauwelijks verhulde vorm van racisme”

Seksuele opvoeding voor nieuwkomers “nauwelijks verhulde vorm van racisme”

Foto: BELGA

Het voorstel van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om alle asielzoekers een cursus te laten volgen over hoe ze met vrouwen moeten omgaan, stoot op onbegrip bij Isabelle Simonis (PS), de minister van Vrouwenrechten en Gelijke kansen in de Franse gemeenschapsregering. Ze spreekt van een “ongepaste timing die een nauwelijks verhulde vorm van racisme camoufleert”.

Volgens de Franstalige socialiste beschikt Francken over geen enkel argument om zo’n beslissing te legitimeren. “Hij baseert zich op een nieuwsfeit dat zich in Duitsland heeft afgespeeld waarvoor we over geen enkel bewijs beschikken: de identiteit van de daders van de aanrandingen in Keulen is nog niet gekend. De enige elementen waar de onderzoekers momenteel over lijken te beschikken, zijn enkele beschrijvingen van personen van Maghrebijnse origine.”

“Door op dit moment, in België, zo’n maatregel voor te stellen, wordt een amalgaam gemaakt van beschuldigingen die geuit worden in het kader van een Duits onderzoek en gevluchte personen”, gaat Simonis verder. “Dit is een ongepaste timing die een nauwelijks verhulde vorm van racisme camoufleert.”

“We kunnen niet, in de naam van vrouwenrechten, nieuwe vormen van discriminatie in het leven roepen”, zegt Simonis. Volgens de PS-politica staat respect niet op gelijke voet met gelijkheid. “Respect verwijst naar het idee dat er geen aantastingen (van rechten, red.) gebeuren, dat meningen moeten kunnen. Dat is niet hetzelfde als de notie gelijkheid, waarmee gepleit wordt voor gelijke rechten en die geen verschil in behandeling toelaat.”

Corrigeer

MEER NIEUWS