Elke Sleurs: “Ook vluchtelingen moeten weten dat seksuele intimidatie onaanvaardbaar is”

Elke Sleurs: “Ook vluchtelingen moeten weten dat seksuele intimidatie onaanvaardbaar is”

Staatssecretaris Sleurs: “Wij doen niet aan steekvlampolitiek” Foto: Photo News

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) zegt dat het voorstel van haar collega Theo Francken om elke asielzoeker een cursus ‘hoe omgaan met vrouwen’ aan te bieden, niet nieuw is maar al was opgenomen in het Nationaal Actieplan tegen Gendergerelateerd Geweld dat ze vorige maand voorstelde. “Het spreekt vanzelf dat ook asielzoekers, die hier aankomen vanuit soms heel andere samenlevingen, onze normen en waarden moeten kennen. Mij lijkt zo’n cursus enkel zinvol als hij verplicht wordt”.

Staatssecretaris Sleurs ontkent dat haar collega en partijgenoot Theo Francken de vluchtelingen stigmatiseert door zijn cursus voor asielzoekers aan te kondigen. “Wij doen niet aan steekvlampolitiek maar de actualiteit in Keulen (waar op oudejaarsnacht tientallen vrouwen bepoteld en aangerand werden door groepjes vermoedelijk Noord-Afrikaanse mannen, red.) zorgt er voor dat dit onderdeel van het Nationaal Actieplan nu al de media haalt”.

“Het is nu eenmaal zo dat veel vluchtelingen vanuit hun cultuur een heel ander referentiekader hebben meegekregen dan wij. We moeten hen dan ook duidelijk maken wat onze normen en waarden zijn. Zij moeten weten dat in onze maatschappij de gelijkheid tussen man en vrouw op alle gebieden fundamenteel is en dat seksueel geweld en intimidatie onaanvaardbaar zijn.”

De staatssecretaris vindt dat niet alleen mannen een bewustwordingscursus kunnen gebruiken. “Ook vrouwen moeten weten hoe het er hier aan toegaat. Het klopt dat als een moeder haar zoon bijbrengt dat ieder meisje met een kort rokje een slet is, je bij je kind een stereotiep idee versterkt dat nog moeilijk valt af te leren”.

Ook in de scholen

Hoe die cursussen voor asielzoekers er precies zullen uitzien, moet nog worden uitgewerkt. “Ons voorstel is gebaseerd op het model dat al enkele jaren in Noorse asielcentra wordt aangeboden”.

Elke Sleurs vindt wel dat een dergelijke cursus verplicht moet worden. “Als je dit vrijwillig aanbiedt, zal je niet veel mensen bereiken, vrees ik”.

De Staatssecretaris voor Gelijke Kansen vindt overigens dat de waarden over gendergelijkheid ook buiten de asielcentra moeten worden overgebracht, bijvoorbeeld in het welzijnswerk en in de scholen.

Corrigeer

MEER NIEUWS