"We moeten niet wegkijken, die tijd is voorbij"

Frans Timmermans. Foto: EPA

De Duitse justitie moet snel en hard optreden tegen de mannen die op oudejaarsnacht in Keulen vrouwen hebben lastiggevallen. "Ze moeten worden berecht en worden vastgezet. Daarna moet bekeken worden of ze moeten worden uitgewezen." Dat heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, donderdag in Den Haag gezegd na afloop van de zogeheten burgerdebat over de toekomst van de Europese Unie.

"We moeten niet wegkijken. Die tijd is voorbij", aldus Timmermans. Hij is de eerste Europese functionaris die zich over de gebeurtenissen in Keulen uitlaat. De Nederlander beklemtoonde dat bij de berechting geen rekening moet worden gehouden met de achtergrond van de daders, zelfs al hebben slachtoffers en getuigen verklaard dat de daders van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst zijn.

Nederland ontving donderdag in Den Haag en Amsterdam de volledige Europese Commissie. Het land is de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie.

"Vooral Syrische vluchtelingen"

Keulse politieagenten hebben aan de Duitse krant 'Die Welt' verteld dat het niet Noord-Afrikaanse, maar vooral Syrische vluchtelingen waren die op oudejaarsnacht vrouwen hebben aangerand. "De daders waren uit op seksueel amusement, niet op bezittingen ontvreemden", klinkt het. Uit een intern politierapport bleek al dat agenten zelf werden bekogeld en vreesden dat er doden zouden vallen.

Politieagenten van de Keulse politie getuigden anoniem over wat er volgens hen precies is gebeurd aan de Dom op oudejaar. Opvallend is dat de verklaringen van die agenten haaks op de eerdere berichtgevingen van de Duitse autoriteiten staan.

Terwijl burgemeester Reker eerder verklaarde dat er geen aanwijzingen zijn dat de aanranders asielzoekers zijn, zeiden agenten donderdag anoniem aan de Duitse pers "dat het leeuwendeel van de gecontroleerde verdachten en aanranders Syrische asielzoekers waren".

Recent afgereisd

"In totaal hebben we op oudejaarsavond ongeveer honderd verdachten gevraagd om hun identiteitspapieren te laten zien", klinkt het. "Er waren slechts een paar mannen van Noord-Afrikaanse origine bij. De rest waren allemaal Syrische vluchtelingen. De meesten onder hen waren nog maar enkele maanden in Duitsland."

De agenten benadrukken in hun anonieme getuigenis ook dat de daders niet op geld of bezittingen uit waren en dat de aanrandingen niet in de marge van een diefstalscenario passen, zoals eerder werd bericht in de Duitse media. "In werkelijkheid is het net omgekeerd: zij hebben dit bijna hoofdzakelijk gedaan - om het met hun eigen woorden te zeggen - voor het seksueel amusement. Een groep mannen omsingelt een vrouwelijk slachtoffer, komt dichterbij en randt haar aan."

Intern rapport

Bij de viering van Nieuwjaar aan het treinstation van Keulen werden meer dan honderd vrouwen bestolen of aangerand. Intussen groeit de kritiek op de politie en de autoriteiten, die niet tijdig zouden hebben ingegrepen en de incidenten in het begin zouden hebben verzwegen.

Volgens het rapport, dat opgesteld is op maandag 4 januari, waren de opgetrommelde agenten onvoldoende uitgerust en werden er niet voldoende manschappen voorzien. Huilende meisjes en vrouwen werden omsingeld, aangerand of bestolen door dronken mannen, terwijl ordehandhavers machteloos toekeken. Toen agenten even voor middernacht het plein wilden ontruimen, werden ze bekogeld met vuurwerk en flessen.

Chaos

“Agenten kregen de toestand niet onder controle en slaagden er niet in om de daders te identificeren. De agressievelingen waren gewoon met te veel en trokken zich helemaal niets aan van de politie.” Verschillende getuigen maken melding van “mannelijke migrantengroepen”, terwijl slachtoffers die aangifte wilden doen, bedreigd werden.

Ook in het treinstation zelf ging het er hard aan toe. “Op de perrons ontstonden vechtpartijen en gold het recht van de sterkste”, klinkt het. “De situatie was bijzonder chaotisch”, aldus de hoge politieambtenaar in het rapport. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn 29-jarige carrière.”

Op Nieuwjaarsdag liet de politie in Keulen nog weten dat de viering van oud naar nieuw vrij rustig was verlopen. Pas drie dagen later gaf de overheid meer uitleg over de vreselijke taferelen die zich afspeelden op oudejaarsavond. Intussen werden wel al zestien verdachten geïdentificeerd van de zware feiten.

Corrigeer

MEER NIEUWS