Slovakije wil geen moslims opvangen na Keulen

Slovakije wil geen moslims opvangen na Keulen

Robert Fico. Foto: afp

Slovakije wil geen vluchtelingen met een moslimachtergrond meer opvangen. Dat heeft de Slovaakse eerste minister Robert Fico verklaard na de aanrandingen in Keulen en Hamburg.

“We willen niet dat in Slovakije iets gelijkaardig kan gebeuren zoals in Duitsland”, heeft de sociaaldemocratische premier Robert Fico verklaard tijdens een persconferentie in de hoofdstad Bratislava. “Daarom zal Slovakije zich verzetten tegen de komst van asielzoekers met een moslimachtergrond.”

Slovakije is een van de grootste tegenstanders van het Europese plan voor een verplichte spreiding van asielzoekers. Eerder kondigde het voormalige oostblokland aan dat ze het spreidingsplan juridisch zal aanvechten.

Op 5 maart trekt Slovakije naar de stembus en Fico heeft van een streng immigratiebeleid het speerpunt van zijn campagne gemaakt.

“We zullen niet alleen de verplichte quota weigeren, maar we zullen ook nooit een beslissing nemen die zou kunnen leiden tot de vorming van een moslimgemeenschap in Slovakije.” Fico verwees ook nadrukkelijk naar de aanrandingen in Duitsland en de aanslagen in Parijs. ‘Multiculturaliteit is een fictie. Als je migranten toelaat, dan krijg je te maken met zulke problemen.”

Volgens Binnenlandse Zaken in Bratislava leven er in Slovakije op de 5,4 miljoen inwoners slechts een 2.000 tot 3.000 moslims. Het land heeft in verhouding met het aantal inwoners minder vluchtelingen opgenomen dan eender welk ander EU-land. Slechts zeven mensen kregen asiel in Slovakije tussen januari en november vorig jaar. Amper 169 personen hebben vorig jaar asiel aangevraagd, terwijl het land eigenlijk 802 vluchtelingen zou moeten opnemen volgens het Europese spreidingsplan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees