CLUBNIEUWS. Gent legt zich niet neer bij straf Raman, Proto begrijpt vertrek Gillet niet

CLUBNIEUWS. Gent legt zich niet neer bij straf Raman, Proto begrijpt vertrek Gillet niet

Benito Raman op stage met AA Gent Foto: Photonews

Volgens voorzitter Ivan De Witte zal AA Gent zich de komende dagen beraden over de sanctie die Benito Raman mogelijk nog van bondswege mag verwachten voor zijn zangnummertje "Alle boeren zijn homo’s". Die straf kan oplopen tot vijf schorsingsdagen. Volgende week moet Raman voor de Geschillencommissie verschijnen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Gent legt zich niet zomaar neer bij straf voor Raman

Raman bleef gisteren trouwens met knieproblemen de hele dag binnen op het trainingskamp van AA Gent: “Omdat de club bepaalde normen en waarden wil uitstralen, hebben we meteen een statement gemaakt”, aldus De Witte. “Al kan je erover discussiëren of de schorsing tot 2 januari voldoende consistent was. Maar het moet toch een keer ophouden. We willen ons in elk geval nog eens grondig beraden of we een eventuele straf zullen aanvaarden.”

Gent blijft intussen gulzig op de transfermarkt. Ook na vier aanwinsten is gisteren op het Spaanse oefenkamp met coach Vanhaezebrouck afgesproken dat er deze maand nog een versterking bijkomt. “En kwaliteit”, maakt De Witte zich sterk. De voorzitter maakte van zijn blitzbezoek in het Spaanse oefenkamp van AA Gent gebruik voor een evaluatie met manager Michel Louwagie, coach Hein Vanhaezebrouck en TD Gunther Schepens van de vernieuwde spelersgroep.

De landskampioen telt met Gustav Wikheim (stilaan de revelatie in Spanje), Peter Olayinka, Lucas Deaux en Simon Diedhiou al vier aanwinsten en heeft nog honger. Gent, nog op drie fronten actief, wil zich dan wel vooral in de breedte wapenen, er werd overeengekomen dat de club verder blijft uitkijken naar een “kwaliteitsinjectie.”

“Alle posities zijn dubbel bezet, maar dat neemt niet weg dat we er deze maand nog een concrete versterking bij willen”, lichtte De Witte gisteravond toe. “En dat zal wellicht geen speler uit de Belgische competitie zijn. Om de eenvoudige reden dat afgezien van de spelers van Anderlecht, Club Brugge en Standard er in ons land geen tien spelers meer lopen die beantwoorden aan het niveau dat wij verwachten. En we betalen geen zotte prijzen. Niet aan clubs en niet aan managers.”

De voorzitter sprak dan ook duidelijke taal over het mislopen van Edmilson die naar Standard trok – “Een te ingewikkeld verhaal met zijn entourage” – en over Nicklas Pedersen, waarvoor deze maand net zoals voor Poletanovic, Hajradinovic en Soumahoro een “menselijke” oplossing wordt gezocht. Deze namiddag speelt Gent trouwens zijn enige oefenmatch in Oliva, tegen de Duitse derdeklasser Würzburger Kickers. Morgennamiddag en -avond zijn ze vrij, een bus brengt hen naar Valencia.

Proto: “Niemand begrijpt vertrek van Gillet”

Silvio Proto (32) zit al aan zes titels met Anderlecht, maar hij wil er graag nog enkele bij doen. Toch is de keeper wat ongerust over de toekomst. De komst van Rafael Galhardo neemt dat gevoel maar deels weg. “Een rechtsback hadden we sowieso nodig. Maar ook nog een flankspeler die assists kan geven. Niemand begrijpt trouwens dat Gillet is vertrokken. De spelers niet en de supporters niet. Guillaume was zowel rechtsachter als middenvelder en was belangrijk op de stilstaande fases. Nu moeten er nieuwe automatismen gecreëerd worden, en Play-off 1 komt er heel snel aan. Maar ik vertrouw erop dat er goeie nieuwkomers arriveren. De concurrentie in onze groep moet sowieso naar boven, want sommigen waren te vaak zeker van hun plaats. Daardoor speelden we bijvoorbeeld uitstekend tegen Club Brugge maar konden we dat drie dagen later niet herhalen tegen Lokeren.” 

Proto heeft nog een contract tot 2017, maar denkt nog niet aan stoppen. “Als we kampioen worden, komen die contractbesprekingen wel. Toch sluit ik de deur niet voor een transfer. Op termijn wil ik graag naar de Major League Soccer als mijn kinderen dan in Amerika naar de universiteit kunnen.”

Lokeren oefent vandaag tegen Antwerp

Mijat Maric (hamstring) deed op stage met Lokeren aan aquajogging, terwijl Koen Persoons (knie) het bij individueel veldwerk hield. Na de ochtendtraining genoot de hele groep van een vrije namiddag. Vandaag oefenen de Waaslanders om 15.30 uur tegen tweedeklasser Antwerp.

Vreven: “Alles kunnen  doen wat we wilden doen”

Vandaag sluit Waasland-Beveren een geslaagde stage in San Pedro del Pinatar af met een laatste, pittige training. Coach Stijn Vreven blikt tevreden terug en vooruit. “We hebben in ideale omstandigheden kunnen werken op een perfect veld. Een goede afwisseling van tactisch en conditioneel trainen en de gym die we konden gebruiken. Zo goed als geen blessures ook. Af en toe eens een speler die een training moest overslaan, maar meteen daarna weer fit was. Dat is een serieuze meevaller, net als de integratie van nieuwkomers Cissé en Schrijvers. Siebe was bij manier van spreken al na twee uur geïntegreerd. We hebben alles kunnen doen wat we vooraf voorzien hadden.”

Waasland-Beveren lijkt dus gewapend voor het vervolg van de competitie, iets wat nodig zal zijn met achtereenvolgens wedstrijden tegen Oostende, Club Brugge en AA Gent. “We hebben sowieso nog negen zeer zware matchen voor de boeg”, weet Vreven. We zitten nog steeds in een comfortabele positie, maar de race is nog niet gelopen. De ploeg zal ongelooflijk hard moeten knokken voor elk punt.”

Langil en Schrijvers (enkel) sloten probleemloos aan bij de groep. Caufriez blijft wat op de sukkel met de adductoren en werkte individueel. Gano had dan weer last aan de hamstring en hield het preventief bij fitness. Vandaag staat de laatste groepstraining op het programma, waarna de spelers vrij zijn. Morgenochtend zet Waasland-Beveren koers naar de eigen Freethiel.

KV Kortrijk mag dan toch trainen op veld van Heist

Goed nieuws voor KV Kortrijk: de Kerels mochten eindelijk het grasveld van tweedeprovincialer Heist betreden. Eergisteren en de dag daarvoor moest KVK uitwijken naar respectievelijk het veld van Maldegem en een kunstgrasveld. De Mets en Pavlovic kampen met een blessure en trainden niet mee. Ook Tomasevic en Papazoglou pasten voor de groepstraining: zij kregen extra verzorging. Poulain hield het bij wat loopwerk en revalideert verder. In de namiddag trok de spelersgroep erop uit voor een lange fietstocht langs de Noordzee. Gisteravond stond er bowling op het programma om de winterstage in Knokke af te sluiten. Vandaag traint Kortrijk één keer, daarna is de voltallige staf en spelersgroep uitgenodigd voor een lunch van een sponsor.

KVO oefent tegen Groningen

Vandaag speelt KV Oostende zijn enige oefenwedstrijd van de winterstage. Tegenstander is het Nederlandse Groningen. In de voormiddag wordt er ook nog getraind. Gisteren kon de selectie in de ­namiddag genieten van een golfinitiatie. Vooral Berrier viel op met zijn goede swing.

Opnieuw twee pittige trainingen bij Essevee

Zulte Waregem trainde gisteren tweemaal. Voor de middag kregen de spelers opnieuw kracht- en stabilisatieoefeningen voorgeschoteld. Na de middag werd er opnieuw pittig met de bal getraind. De licht geblesseerden Daniël Canda (lies) en Charni Ekangamene (knie) trainden deels apart.

Westerlo-spelers krijgen voedingsadvies

De stage in Knokke brengt voor Westerlo een strak regime van trainingen en rust, maar daarnaast is er ook nog ruimte om enkele aandachtspunten specifiek te benaderen. Zo kregen de spelers van Bob Peeters dinsdagavond een uitgebreide uiteenzetting over sport en voeding. “Als club proberen we daar sowieso al veel aandacht aan te besteden”, licht assistent Eric Reenaers toe. “Maar hier krijgen we de kans om gedetailleerder te werken. Zo merken we dat er nog vragen zijn over voeding en recuperatie.”

Gisteravond kregen de spelers nog de analyse van de wedstrijd tegen Anderlecht op 27 december. “Omdat iedereen een dag later op vakantie vertrok, was daar nog geen tijd voor.” Vandaag staat er ’s ochtends een tactische training op het programma, ’s avonds speelt Westerlo op het veld van Coxyde een oefenwedstrijd tegen de tweedeklasser.

Moeskroen oefent tegen Heracles

Nog steeds geen Badri bij Moeskroen. De Franse middenvelder kampt nog steeds met last aan de enkel en bleef gisteren opnieuw binnen. Michel (dij) trainde individueel. Manea (rug) bleef binnen. Koçur (enkel) hield het bij lopen. Vandaag speelt Moeskroen zijn eerste en enige oefenwedstrijd van deze winterstage. Tegenstander is het Nederlandse Heracles. Morgen keert de selectie al terug naar huis.

Corrigeer