‘Racistische’ agent moet op cursus Facebook

‘Racistische’ agent moet op cursus Facebook
Gent -

Het parket wil dat de Gentse agent die vorige zomer racistische foto’s op Facebook liet plaatsen, een cursus sociale media volgt. Weigert Hans V., dan riskeert hij drie maanden celstraf.

“Zoek de verschillen: die apen kan je nog iets leren, die zwarten uit de jungle niet.” Dat stond leesbaar voor iedereen op het Facebookprofiel van Hans V. en zijn vriendin, boven een foto van zwarte mannen die een politiewagen slopen en een foto van apen die op een auto zitten.

Voor zoveel onver­sneden racisme verscheen Hans V. gisteren voor de correctionele rechtbank. “Ondanks een carrière van 32 jaar vat hij de impact van sociale media niet. Hij is er zich ook niet van bewust dat de grenzen van de humor hier overschreden zijn”, zegt procureur Baeyens. Het parket vorderde drie maanden cel met uitstel, op voorwaarde dat de ­politieman een cursus so­ciale media en integriteit volgt. Dat kan binnen het Gentse politiekorps.

Op 28 januari spreekt de rechter zich uit. Sinds het voorval zet V. niets meer op Facebook. “Ik wilde alleen de zwarten op die auto aanpakken, niet alle zwarten”, zegt V. “Waren het supporters van Club Brugge, dan had ik het ook gedaan. Ik ben echt geen racist.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees