ASSISEN. “Ik gaf hem pillen en alcohol uit woede, niet om hem te doden”

ASSISEN. “Ik gaf hem pillen en alcohol uit woede, niet om hem te doden”

Foto: Photo News

Antwerpen -

Erwin Kelders (36) ontkent dat hij Johnny Smets (45) wilde doden. “Ik heb hem die pillen en alcohol in een vlaag van woede en uit ‘zattigheid’ gegeven. Ik had er verder geen bedoelingen mee”, verklaarde hij tijdens zijn verhoor voor het Antwerpse assisenhof. Hij staat er samen met Dave Bollen (30) terecht voor moord.

De feiten hadden zich in de nacht van 8 op 9 november 2013 afgespeeld in het appartement van Erwin aan de Frans Hensstraat op het Antwerpse Kiel. Johnny woonde toen tijdelijk bij Erwin na een knieoperatie, maar hun vriendschap raakte verzuurd. Dave en zijn vriendin Isabelle waren bij hen op bezoek gekomen. Ze kampten alle vier met een alcoholprobleem en verzetten liters bier samen.

Toen het slachtoffer avances maakte naar Isabelle liep het fout. “Dave en Johnny begonnen elkaar uit te schelden. Dave ging daarop in de kinderkamer een samoeraizwaard halen, zette het tegen zijn buik en zei dan tegen Johnny dat hij hem maar moest steken. Johnny antwoordde dat hij eerst Dave en vervolgens Isabelle ging ‘pakken’. Ik probeerde Johnny te kalmeren door hem een aantal Seroquels (een antipsychoticum, nvdr.) te geven. Ik word daar altijd snel slaperig van en hij nam de pillen vrijwillig in”, vertelde Erwin.

Het slachtoffer viel in slaap op de zetel. Dave tekende een Mickey Mouse op zijn gezicht en Erwin voegde er nog een aantal swastika’s aan toe, omdat hij die tekening “graag ziet”. Ook al ging er van het slachtoffer geen enkele dreiging meer uit, gaf Dave hem toch nog een aantal vuistslagen in het gezicht. Erwin diende hem een kniestoot tegen het hoofd toe en stampte met zijn hiel op zijn gezicht en bovenlichaam. Isabelle werd naar de slaapkamer gestuurd, waarna beiden het slachtoffer verder bewerkten met een paar schoenen en een kruk.

“Johnny bleef maar bewegen alsof hij terug wakker ging worden en daarom heb ik nog meer Seroquels in zijn mond gepropt. Ik denk ongeveer een 30 à 36 pillen, gevolgd door wat bier. Daarna sloegen we hem allebei nog met de kruk. Johnny begon te urineren. Dave zei daarop dat de slagen te heftig waren geweest en dat we het moesten afmaken. Ik ging een washandje in de badkamer halen, stopte het in Johnny’s mond en hield zijn neus en mond dicht.”

Toen de assisenvoorzitter Erwin vroeg of hij daaruit mocht afleiden dat hij het slachtoffer dood wilde, antwoordde de beschuldigde ontkennend. “Nee, het gebeurde in een vlaag van woede en uit ‘zattigheid’. Ik heb Johnny nooit willen doden. Nu ik nuchter ben, kan ik niet geloven hoe dat kon gebeuren.”

Bollen bekent enkel eerste slagen aan slachtoffer

Dave Bollen (30), die samen met Erwin Kelders (36) terecht staat voor de moord op Johnny Smets (45), heeft in zijn verhoor voor het Antwerpse assisenhof ontkend dat hij buiten de eerste vuistslagen nog meer geweld tegen het slachtoffer had gebruikt, zoals Erwin verklaarde. Hij betwist ook dat hij gezegd zou hebben dat ze het moesten “afmaken”. Erwin liegt dus volgens hem.

Dave en zijn vriendin Isabelle gingen op 8 november 2013 op bezoek bij Erwin en Johnny op het Antwerpse Kiel. Ze vlogen stevig in de drank. Toen Johnny seksuele avances had gemaakt naar Isabelle, had Dave hem vier à vijf vuistslagen in het gezicht gegeven.

“Ik denk dat ik zijn neus heb gebroken. Hij ging op de zetel liggen en zei dat hij het verdiend had. Na die slagen heb ik niks meer gedaan. Ik heb niet met een kruk of met schoenen geslagen. Dat was allemaal Erwin. Als hij niet was tussen gekomen, dan had Johnny nog geleefd”, zei Dave.

Hij vertelde hoe Erwin op het slachtoffer was afgevlogen. “Hij ging met zijn knieën op hem zitten en begon met zijn gipsverband op zijn gezicht te kloppen. Ik stuurde Isabelle naar de slaapkamer, omdat ik niet wilde dat ze dat zag. Ik probeerde Erwin nog van Johnny af te trekken, maar hij is veel groter en sterker als ik. Ik ging naar Isabelle in de slaapkamer en zei haar dat we weg moesten gaan, want ik vreesde dat het slecht ging aflopen. Ik heb nog altijd veel spijt dat ik toen de politie niet heb gebeld, maar ik was helemaal in paniek.”

Dave verklaarde dat hij niet gezien had hoe Erwin pillen, alcohol en een washandje in de mond van het slachtoffer had gepropt. Hij had hem enkel het washandje uit Johnny’s mond zien nemen. Het slachtoffer had urine verloren en Dave vreesde dat hij dood was. Ze waren vervolgens met zijn drieën naar zijn appartement getrokken.

“We dronken nog wat en keken tv. Erwin ging daarna terug naar huis, maar stuurde een uur later een sms met de vraag om te komen. Hij had een laken over Johnny gelegd en was op zijn PlayStation aan het spelen. Hij zei dat we Johnny in stukken moesten zagen of uit het raam moesten gooien. Ik stelde toen voor op hem naar de gaanderij te slepen. Op die manier zou hij toch gevonden worden, want ik was te laf om naar de hulpdiensten te bellen.”

Het slachtoffer werd de volgende ochtend aangetroffen door een buurvrouw die haar honden ging uitlaten. “Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is en ze mogen me zwaar straffen, maar liefst alleen voor wat ikzelf gedaan heb”, zei Dave.

Maandag komen de speurders, de onderzoeksrechter, enkele buren en ook Isabelle getuigen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees