Pegida-betoging in Keulen ontspoort, opstootje in Antwerpen

Antwerpen -

In Keulen waren de straten zaterdagnamiddag gevuld met Pegida-aanhangers en tegenbetogers die hun zegje willen doen over de seksuele aanrandingen die op oudejaar hebben plaatsgevonden in de Duitse stad. De politie besloot echter na escalatie om de Pegida-betoging te ontbinden. Ook in Antwerpen werden betogingen en tegenbetogingen georganiseerd.

Een gespannen sfeer in de Duitse stad Keulen op zaterdagmiddag: 1.700 agenten moeten ervoor zorgen dat de Pegida-aanhangers, die leuzen zingen als ‘Weg met dat gespuis dat niet van de vrouwen kan blijven’ en ‘Vluchtelingen zijn ellende’, niet slaags raken met de anti-Pegida-betogers, die de multiculturele samenleving een hart onder de riem willen steken na de aanrandingen en diefstallen, die op oudejaar werden gepleegd en waarvoor vooral mannen van Noord-Afrikaanse en Arabische origine werden opgepakt. 

Pepperspray en waterkanon

Iets na de middag bleken de 1.700 agenten amper opgewassen te zijn tegen de betogende Pegida-massa, die met flessen begon te gooien. Ooggetuigen vertellen aan Die Welt dat er ook met stenen zou gegooid zijn naar de politie en dar er verschillende gewonden werden weggevoerd voor verzorging. Het zou vooral gaan om snijwonden in het aangezicht.

De Pegida-aanhangers waren slechts 1 kilometer onderweg toen de politie zag dat de situatie verder zou escaleren. 'Er hing een bitsige, agressieve en verhitte sfeer', aldus de Keulse politiewoordvoerder. 'We moesten wel ingrijpen.' 

De politie nam het zekere voor het onzekere en zette het waterkanon in om de menigte uit elkaar te drijven. Toen het op verschillende plaatsen ook nog eens tot een handgemeen kwam tussen de betogers en de Keulse politie, werd ook pepperspray gebruikt. Even later besliste de Keulse politie om de betoging officieel te ontbinden. 

Tegelijkertijd moest de politie het hoofd bieden aan verschillende tegenbetogingen door antiracisme- en antiseksime-organisates. Op die tegenbetogingen kwamen ruim 1.300 betogers af. De Pegida-manifestatie telde volgens de politie zowat 450 deelnemers. Pegida zelf spreekt van ruim 3.000 deelnemers.

De organisatie wil een halt toeroepen aan de “achterlijke woestijngodsdienst” islam in ons land en de instroom van asielzoekers. Meer dan driehonderd aanhangers van Pegida, ook uit Nederland, kwamen omstreeks 14 uur samen op het Hendrik Conscienceplein. Ze luisterden naar speeches van onder meer Vlaams Belang’er Filip De Winter en Edwin Wagensveld, een Nederlands leider van Pegida, die met een delegatie naar de Scheldestad was afgezakt.

Opstootje in Antwerpen

In Antwerpen kwamen een paar honderden tegenstanders van de islamisering bijeen. Op het plein in hartje Antwerpen sprak Vlaams Belang-topfiguur Filip Dewinter de menigte toe. “Een armlengte afstand houden is geen oplossing”, refererend naar een maatregel die de burgemeester van Keulen wilde invoeren na incidenten op oudejaarsnacht. In het publiek stond ook Lutz Bachmann, de Duitser die Pegida stichtte en later op de dag nog een speech zal geven. “De Koran hoort thuis aan de andere kant van de Middellandse Zee”, riep Dewinter. “Ban de Islam.”

Na de bijeenkomst op het Conscienceplein trokken de betogers verder langs de Lange Koepoortstraat, Klapdorp, Paardenmarkt en de studentenbuurt. Aan de Vekestraat was er even een opstootje toen iemand iets uit zijn raam naar beneden wierp. Even verder werden bommetjes gegooid, wat tot behoorlijk wat lawaai leidde.

 

 

Na enkele toespraken zat de betoging er rond 16 uur op. De politie hield nog even een oogje in het zeil omdat er zich enkele harde kernen van voetbalclubs als Antwerp, Beerschot Wilrijk en zelfs Club Brugge onder de manifestanten bevonden. Andere betogers vonden hun weg richting omliggende cafés.

“Bij de betoging van Pegida hebben we 520 deelnemers geteld”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Er werden vier mensen bestuurlijk aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Ze waren de betogers van Pegida aan het uitdagen”, aldus Bruyns. “Het is echter niet duidelijk of deze mensen iets te maken hebben met de tegenbetoging.”

Tegenbetoging

Op het De Coninckplein in Antwerpen-Noord verzamelden zaterdagnamiddag dan weer enkele tientallen mensen om te betogen tegen de manifestatie van Pegida. Deze tegenbetoging werd georganiseerd door Blokbuster. De betogers wandelden naar het Sint-Jansplein en terug naar het De Coninckplein. Zij scandeerden slogans tegen Pegida, racisme, seksisme en homofobie. De betoging verliep rustig.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees