Vakbondslui NMBS krijgen bijna 4 miljoen euro aan ontslagpremies

© BELGA

Zeven ontslagen vakbondslui bij een IT-filiaal van de spoorwegen krijgen samen 3,7 miljoen euro vertrekpremies. Hun ontslag past in de besparingen bij het spoor, waar de bonden tegen zijn. Dat schrijven de kranten L’Echo en De Tijd zaterdag.

Spoornetbeheerder Infrabel ontsloeg eind vorig jaar twaalf kaderleden die als consultant in dienst waren bij een IT-dochter. Omdat het ging om grootverdieners en vooral omdat zeven van hen ook nog eens syndicaal vertegenwoordiger waren, hebben ze recht op erg hoge ontslagvergoedingen. De zeven, met een loon tussen 150.000 en 200.000 per jaar, kregen een gouden parachute tot 2,5 keer dat bedrag.

Het sociaal conflict bij het spoor maakt de wrevel over de torenhoge oprotpremies nog groter. De vakbonden staakten afgelopen week 48 uur tegen de geplande besparingen en hervormingen bij het spoor. Die treffen volgens de bonden vooral het gewone NMBS-personeel, terwijl het Mexicaanse leger aan overbetaalde managers en directieleden in hun ogen ongemoeid blijft. Vanuit syndicale hoek is er ook al jaren kritiek dat de spoortop honderden miljoenen aan dure consultants verspilde.

“Het is geen klein beetje cynisch”, klinkt het bij IT-bedrijf Ixilio. “De bonden lopen storm tegen het peperdure waterhoofd bij het management, en nu we ingrijpen, blijken hun eigen vertegenwoordigers dik langs de kassa te passeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen