Eerlijke Aerts: “Maakte geen kans op kampioenentrui als Iserbyt was gestart”

Eerlijke Aerts: “Maakte geen kans op kampioenentrui als Iserbyt was gestart”

Foto: Photo News

Ploegmaat Eli Iserbyt tipte Thijs Aerts vooraf als één van de favorieten en de West-Vlaming kreeg gelijk zondag. “Ik was al een tijdje goed op dreef”, aldus de jongere broer van Toon Aerts, “maar de kampioenentrui had ik toch niet verwacht.”

BK Veldrijden op Sportwereld.be

Ondanks de valpartij en opgave van Eli Iserbyt demonstreerde Telenet-Fidea alsnog op het BK in Lille. In een kopgroepje van vier reden ze met drie voorop. Daan Hoeyberghs kon geen kant uit. “Het is niet dat we vooraf veel tactiek besproken hadden”, aldus zilveren medaillewinnaar Daan Soete, “maar de afspraak was gewoon heel simpel: niet achter elkaar rijden.”

Toen Soete versnelde, dichtte Hoeyberghs het gaatje. Meteen zag Aerts zijn kans schoon. “Ik zag dat het Daan veel moeite kostte om dat kloofje te dichten”, doet hij zijn verhaal. “Ik besloot om meteen zelf in de aanval te gaan en vol gas te geven.”

Met resultaat. Zijn ploegmaten vervulden hun plicht en Aerts won. “Ik denk niet dat ik kans had gemaakt op die driekleur indien Eli was gestart”, geeft de jongere broer van Toon Aerts toe die geen averij opliep bij de valpartij. “We hadden een andere koers gekregen. Nu goed, helemaal als een verrassing komt dit niet. In Baal stond ik ook al op het podium, ik kan wel heel specifiek naar een kampioenschap toeleven.”

Europees kampioen Quinten Hermans moest vrede nemen met brons. “Ik ben wel blij dat Thijs het heeft kunnen afmaken vandaag in de cross”, zei hij. “Zelf bezeerde ik me ook in de valpartij en liep ik schaafwonden op. Ik ben blij voor Thijs. Hij heeft me het voorbije jaar al twee keer zeer goed geholpen in een wedstrijd en ik heb hem afgelopen week nog verteld dat hij die Belgische trui verdiende.”

Corrigeer