De kleine teams die het Europese voetbal dit seizoen verrassen

De kleine teams die het Europese voetbal dit seizoen verrassen

Domenico Berardi viert een goal van Sassuolo. Foto: PN

Elk seizoen zijn er in de grootste Europese voetbalcompetities wel een aantal kleinere clubs die het verrassend goed doen. Dit seizoen is dat, uiteraard, niet anders. Sportwereld zet ze voor u op een rij!

Premier League: Leicester

In Engeland is het niet ver zoeken naar een grote verrassing. Leicester (vorig seizoen pas 14e) stond tot nu toe vijf weken aan kop van de Premier League. The Foxes verrassen al het hele jaar vriend en vijand, mede dankzij het aanvallende werk van Jamie Vardy en Ryjad Mahrez. Samen goed voor 28 doelpunten en tien assists. Leicester heeft dan ook de op één na beste aanval (37 goals). Met een totale marktwaarde van amper 108 miljoen euro (15e) overtreft het team van Ritchie De Laet dus alle verwachtingen.

Serie A: Sassuolo en Empoli

In de Serie A steken twee kleinere clubs er dit seizoen bovenuit. Sassuolo bekleedt momenteel een zesde plaats, waarmee de Neroverdi een Europees ticket zouden pakken. Sassuolo is pas bezig aan zijn derde seizoen in de Italiaanse eersteklasse en heeft dit seizoen amper drie buitenlandse spelers in het team. De club werkt dan ook samen met onder andere Juventus om jonge Italiaanse talenten op te leiden. Ook Empoli doet het uitstekend, met een zevende plek na 19 speeldagen. Het redde zich vorig seizoen maar net van de degradatie, maar doet dit seizoen dus volop mee voor een Europees ticket.

Primera Division: Eibar

In Spanje is het Eibar dat grote ogen gooit. De Baskische club staat momenteel op een enorm knappe zesde plaats, voor onder andere Sevilla, Bilbao en Valencia. Op dit moment zou Eibar naar de Europa League mogen. Sterk voor een club met een stadion met een capaciteit van amper 6.285 zitplaatsen en een totale marktwaarde van slechts 38 miljoen euro. Daarmee is het team van Eibar 5% waard van het team van Real Madrid en Barcelona. Slechts twee Spaanse teams doen "slechter".

Bundesliga: Hertha Berlijn

Uiteraard is Hertha Berlijn een bekende naam in het Duitse voetbal. De club uit de hoofdstad heeft twee titels op zijn palmares staan, waarvan de laatste wel in het seizoen 1930/1931. Hertha zakte zowel in 2010 als in 2012 naar de Duitse tweede klasse en had het de voorbije twee seizoenen knap lastig in de Bundesliga. Vorig seizoen werd Hertha pas vijftiende. Dit seizoen gaat alles een stuk vlotter. Hertha staat derde, een plek die recht geeft op een ticket voor de Champions League. De man die het voorlopig doet voor Hertha is Salomon Kalou, de Ivoriaan die eerder uitkwam voor onder andere Feyenoord, Chelsea en Lille.

Ligue 1: Angers en Caen

In Frankrijk spelen twee kleinere clubs de pannen van het dak. Allereerst is er Angers. De promovendus staat momenteel op een belachelijk indrukwekkende tweede plaats in de Ligue 1. Met slechts elf tegengoals moet Angers enkel het dominante PSG laten voorgaan. Gezien de gemiddelde marktwaarde van het team van amper 20 miljoen euro, toch wel verbazingwekkend. Op plaats vijf in de Ligue 1 vinden we Caen terug. Dat doet met een gemiddelde marktwaarde van 25 miljoen euro amper beter dan Angers. Caen werd vorig seizoen pas dertiende, na twee seizoen in de Ligue 2. In de huidige stand zouden beide clubs dus Europees spelen.

Eredivisie: Heracles

In Nederland kom je niet zomaar tussen de grote drie: Ajax, PSV en Feyenoord. Toch waagt het kleine Heracles zich aan die uitdaging. De club uit Almelo bekleedt een knappe vierde plaats en won dit seizoen met 2-1 van PSV. Slechts vier clubs uit de Eredivisie hebben een minder sterke kern dan Heracles, dat het na de winterstop moeilijk kan krijgen. Topscorer Oussama Tannane (zeven goals) verlaat namelijk de club. Tijd voor Bram Castro om zijn waarde te tonen in doel!

Corrigeer