Grootste bende mensensmokkelaars in ons land ooit opgerold

Grootste bende mensensmokkelaars in ons land ooit opgerold

Archiefbeeld van een controle. Foto: thf

De federale politie van Oost-Vlaanderen heeft een gigantische slag toegedeeld aan de internationale mensensmokkel. Een bende die in ons land maanden aan een stuk tot twintig personen per nacht het Engelse Kanaal over smokkelde, is ontmanteld. Eind vorige week konden de twee grote spilfiguren opgepakt worden.

Tweeduizend euro ­per persoon. Zo veel betaalden naar schatting drieduizend illegalen in 2015 elk aan een bende ­Koerdische mensensmokkelaars. Een bende die opereerde vanuit ons land. Het doel: de illegalen clandestien in Groot-Brittannië krijgen en hen weinig subtiel uitbuiten. Hoe? Door hen op de snelwegparking langs de E40 in Groot-Bijgaarden en langs de E17 in Kalken en Waasmunster te ­verzamelen en in de ­laadruimtes van vrachtwagens te stoppen. ­Allicht met medeweten van de chauffeurs. “Het gaat om levensgevaarlijke praktijken”, zegt Oost-Vlaams parketwoordvoerster Eva Brantegem. “Vaak werden de illegalen verstopt tijdens ­koeltransporten.”

Dankzij een intensieve samenwerking tussen de Belgen en het Britse ­National Crime Agency konden de twee Iraakse spilfiguren, Basak Ahmed Sleman (30) en Shamel Zorab (37), opgespoord en opgepakt worden. ­Volgens het gerecht leidden zij het voorbije jaar de hele illegale carrousel door ons land. De praktijken zijn vermoedelijk al veel langer aan de gang. De twee konden zich op die manier enorm verrijken, klonk het bij hun aanhouding vrijdag. Het Belgische gerecht vraagt zo snel mogelijk hun uitlevering.

Corrigeer

MEER NIEUWS