Jihadonderzoeker Montasser Alde'emeh in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte

Radicaliseringsexpert Montasser Alde'emeh (27) is maandagnamiddag door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. De man werd wel vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het federaal parket. Ook Khalid O. werd vrijgelaten onder voorwaarden, terwijl zijn broer Jawad O. dan weer zonder voorwaarden werd vrijgelaten. Beide broers werden ook in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken.

Jawad O. zit sinds 24 november 2015 in de cel in het kader van een federaal gerechtelijk onderzoek in Antwerpen. De man is in dat onderzoek in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De man verscheen op 27 november voor de Antwerpse raadkamer en zwaaide daar met een getuigschrift van een deradicaliseringstraject bij het Centrum "De Weg Naar", dat in Sint-Jans-Molenbeek gevestigd is.

Speurders vermoeden dat het om een vals getuigschrift gaat. Daarom is een nieuw onderzoek geopend, bij een Mechelse onderzoeksrechter. Het is in het kader van dat onderzoek dat de politie maandag binnenviel bij Montasser Alde'emeh en in het centrum "De Weg Naar" in Sint-Jans-Molenbeek, bij Khalid O. in Mechelen en in de gevangenis van Antwerpen waar Jawad O. opgesloten zit.

De drie mannen werden maandagnamiddag verhoord door de onderzoeksrechter, die hen vervolgens in verdenking stelde. Noch Montasser Alde'emeh, noch zijn advocaat waren vooralsnog bereikbaar voor commentaar.

Naar Syrië geweest

Sinds de eerste berichten over Belgische jongeren die naar het Midden-Oosten trekken om er te gaan strijden, profileert Alde'emeh zich als jihadexpert. Hij volgde de opleiding islamkunde aan de KU Leuven en begon na zijn studies te werken aan een doctoraatsonderzoek over radicalisering en Syriëstrijders. Daarvoor was hij verbonden aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Vandaag werkt hij als doctorandus bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Voor zijn onderzoek trok AlDe'emeh in 2014 tot grote verrassing van zijn promotor naar Syrië om er Belgische en Nederlandse strijders te volgen. Hij maakte deel uit van een groep die zichzelf linkte aan Jabhat Al-Nusra, een tak van Al Qaeda. 'Embedded' onderzoek uitvoeren bij de overheersende terreugroep Islamitische Staat vond hij te riskant.

AlDe'emeh had van veel geradicaliseerde jongeren het vertrouwen gewonnen en bleef met hen contact houden via kanalen zoals Skype en WhatsApp. 

Eind november verscheen in het weekblad Knack een interview dat AlDe'emeh had afgenomen van de Kortrijkse Syriëstrijder Abdelmalek Boutaliss, vlak voordat de 19-jarige jongen zichzelf opblies in Irak.

Door zijn vertrouwensrelatie met Syriëstrijders en hun familie groeide AlDe'emeh ook naar eigen zeggen uit tot 'een tussenpersoon tussen hen en de samenleving'. Hij werd dikwijls om duiding gevraagd bij berichten over radicalisering en terrorisme en werkte ook zelf als journalist. In de eerste plaats publiceerde hij in Knack, maar ook andere media vonden de weg naar hem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees