“Nagenoeg alle daders van agressie op oudejaarsnacht zijn van vreemde origine”

“Nagenoeg alle daders van agressie op oudejaarsnacht zijn van vreemde origine”

Foto: EPA

Nagenoeg alle mannen die zich tijdens oudejaarsnacht in Keulen schuldig maakten aan diefstal en seksueel geweld, zijn van Noord-Afrikaanse of Arabische origine. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen gezegd tijdens een zitting van het parlement.

“Zowel de verklaringen van getuigen als de politierapporten, en de beschrijvingen van de federale politie, wijzen in de richting van daders van buitenlandse afkomst”, aldus Ralf Jäger. Volgens de regionale minister gaat het om personen uit Noord-Afrika en de Arabische wereld. En volgens de huidige stand van het onderzoek zouden er onder de verdachten ook vluchtelingen zijn die pas het afgelopen jaar in Duitsland toekwamen.

Tijdens de voorstelling van zijn rapport waarschuwde Jäger voor de stigmatisering van vreemdelingen, want dat is koren op de molen voor extreemrechts, luidde het. “Het maakt niet uit of deze mannen een Arabisch, Afrikaans of Duits paspoort hebben, of ze hier geboren en opgegroeid zijn dan wel pas zijn gearriveerd. Het heeft geen enkele invloed op de strafrechtelijke vervolging: alle mensen zijn gelijk voor de wet.”

Toenemende islamofobie

Zondagavond werden in het centrum van Keulen nog verschillende Syriërs en Pakistanen aangevallen door onbekenden. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de aanvallen van zondag en het massale geweld tegen vrouwen tijdens oudejaarsnacht. De centrale raad van moslims heeft inmiddels geklaagd over de toenemende islamofobie en propaganda tegen moslims sinds de incidenten van begin deze maand. De raad werd de voorbije dagen geconfronteerd met forse stijging van het aantal pesterijen en bedreigingen. Vorige donderdag was de situatie zo kritiek dat de telefooncentrale moest worden uitgeschakeld. Voorzitter Aiman Mazyek waarschuwde dat de gebeurtenissen in Keulen de islamofobie nog verder aanwakkeren, en wees er tegelijk op dat het volgens de islam een grote zonde is om vrouwen aan te randen of lastig te vallen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees